Senatorii şi deputaţii din Comisiile de buget-finanţe au dat luni aviz pozitiv candidaturilor lui Ilie Sârbu – pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi şi candidaturii lui Niculae Bădălău (PSD) – pentru funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit, urmând ca aceștia să fie votați, marți, de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, anunțase în urmă cu două săptămâni, după ședința Comitetului Executiv Național, că îl va susține pe Niculae Bădălău pentru un post de vicepreședinte la Curtea de Conturi și pe Iulian Iancu pentru șefia ANRE. În 2017, Bădălău a modificat legea de funcționare a Curții de Conturi astfel încât și inginerii să poată ocupa o funcție, senatorul PSD fiind de profesie inginer.

Din păcate eu aveam loc oricum pentru că sunt jurist, am și facultatea de drept. Unii vor să scoată niște gunoaie. Eu sunt și jurist și pe vechea lege corespundeam la criterii.”, a precizat Niculae Bădălău.

Acesta a mai spus că este „favorit” pentru că îl recomandă experiența.

Sunt favorit ținând cont de experiența mea. Mi-am depus dosarul acolo, voi fi audiat de cele două comisii și dânși dau rezultat, după aia vine votul parlamentului. Mă recomandă că am fost membru al guvernului că am multe mandate de parlamentar. Îmi va folosi experiența de jurist”, a declarat senatorul PSD.

Surse politice din PSD spun că susținerea lui Marcel Ciolacu are legătură cu Congresul PSD unde dorește să candideze pentru funcția de președinte. Prin susținerea unor lideri din partid sau a apropiaților acestora, Ciolacu intenționează să își asigure voturile de la Congres și să să scape de lideri care ar putea ridica pretenții, cum este cazul influentului baron PSD de Giurgiu, Niculae Bădălău, trimis pe funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi.

Curtea de Conturi este condusă în acest moment de Mihai Busuioc, considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea. Mihai Busuioc a fost secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltării în vremea când ministerul era condus de fostul șef al PSD.

Ilie Sârbu a fost validat pe locul rămas vacant prin demisia lui Nicu Marcu, pe durata rămasă a mandatului început cu data de 15 octombrie 2014, potrivit Hotărârii Parlamentului nr 28/2014 privind numirea unor consilieri de conturi şi a unui vicepreşedinte la Curtea de Conturi, potrivit raportului comisiilor de specialitate.

Au mai primit avizul parlamentarilor comisiilor de buget; pentru funcţia de consilier al Curţii de Conturi: Sorin Lazăr, Ion Călin, Claudia Boghicevici (pentru un mandat de 9 ani, începând cu 15 octombrie 2020), Dezso Csongor – Attila, Adrian Popa.

Au existat 16 dosare retrase.

Surse: Agerpres, Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here