India, a doua cea mai populată țară din lume, a decis miercuri să-și plaseze populația în carantină timp de trei săptămâni. Acest lucru a provocat un exod în masă al lucrătorilor către sate. O situație haotică care ar putea duce la transmiterea și mai rapidă a virusului.

În grupuri mai mici sau mai mari, pe străzile din centrul orașului New Delhi, și de-a lungul autostrăzilor interstatale, sute de mii de oameni, cei mai săraci din India, au pornit într-o călătorie disperată, pe jos, spre satele lor, într-un exod în masă, nemaivăzut din zilele imediat următoare independenței Indiei, din 1947, scrie The Times of India.


Pentru mulți, este o problemă de viață și de moarte. Ordinul de marți al premierului Narendra Modi, de a bloca țara timp de 21 de zile, pentru a preveni răspândirea Covid-19, a paralizat practic zonele urbane. Mulți migranți provin din mediul rural și mențin orașul în mișcare, în timp ce câștigă mai puțin de 2 dolari pe zi. Este vorba de muncitori în construcții, meseriași, vânzători de produse alimentare, șoferi de camioane și personal de întreținere. Toți se întreabă acum în ce fel vor plăti chiria sau cumpăra mâncare.

*Trebuie să mergem în satul nostru – vom muri de foame aici
Trebuie să mergem în satul nostru – vom muri de foame aici”, declară Rekha Devi în timp ce merge cu soțul ei și cu cei doi copii mici pe o autostradă din afara New Delhi, spre familia ei, aflată la o distanță de 370 kilometri (270 mile). Cuplul locuia pe șantierul în care lucrau, dar munca s-a oprit brusc, cu mai bine de o săptămână în urmă.
Nu am mâncat de două zile”, a spus Devi, menționând că banii puțini pe care i-au economisit se termină rapid. „Ne este frică de această boală, dar cred că foamea ne va ucide. Noi vom rămâne înfometați, dar cum putem privi cum ne mor de foame copiii? »
Familia mergea duminică, alături de alte sute de oameni, pe o șosea altădată plină de mașini, cu gura și nasul acoperite cu eșarfe, batiste sau măști. Și-au luat copiii și bunurile lor – pungi pline de haine, găleți pline cu ustensile de gătit, pături și cuverturi.


Scenele sumbre care au loc în întreaga țară, cu 1,3 miliarde de locuitori, sunt printre cele mai grave din lume, de când criza coronavirusului a închis o mare parte a economiei globale. În India, aceasta a readus în memorie migrația în masă provocată de revoltele religioase mortale, atunci când subcontinentul a fost împărțit după plecarea britanicilor, în 1947. Astăzi, însă, există un decalaj mare între cei care au bani în India și cei care trăiesc de la o lună la alta sau chiar de pe o zi pe alta.

Mai rău, deplasările în masă ale oamenilor pot accelera răspândirea coronavirusului în toată țara – subminând obiectivul unei carantine de 21 de zile. În prezent, este aproape imposibil să spunem ce se va întâmpla, deoarece India nu are kituri de testare pentru a determina în ce moment a ajuns pandemia, potrivit lui Gagandeep Kang, expert în boli infecțioase și director al Institutul Indian pentru Știința și Tehnologia Sănătății Translaționale de lângă New Delhi.

*Ar putea fi cel mai bun lucru pentru ei dacă ajung în siguranță la casele lor
Deoarece nu testăm suficient, nu știm cum se răspândește boala”, a spus Kang. „Dacă astăzi foarte puține persoane sunt infectate, atunci merg acasă și dacă ajung acasă în siguranță, atunci acesta ar putea fi cel mai bun lucru pentru ei”, a adăugat ea, în timp ce a spus că noi cazuri vor apărea în toată țara în două-patru săptămâni, dacă mulți migranți au deja Covid-19.


Săptămâna trecută, Modi a anuntat carantina natională, într-un mesaj în prime-time, la televiziune. Acest lucru a determinat familiile indiene din clasa mijlocie să se grăbească la cel mai apropiat supermarket pentru a cumpăra alimente. Panica s-a răspândit printre lucrătorii migranți chiar înainte ca Modi să închidă gigantica rețea feroviară indiană și să suspende toate zborurile naționale și internaționale. Închideri mai limitate, la nivel de stat, au lovit deja în lucrătorii zilieri, determinând sute de mii să se grăbească la trenuri și autobuze, pentru a ajunge în siguranță în satele lor.


Duminică, guvernul Modi a cerut statelor carantina lucrătorilor migranți, timp de 14 zile și, de asemenea, a cerut să fie împiedicați să călătorească în alte zone din țară. Datele oficiale arată mai mult de 1.000 de infectări cu virusul COVID-19, inclusiv 25 de morți. Într-un mesaj radio, Modi și-a cerut scuze națiunii, în timp ce i-a îndemnat să înțeleagă că nu are altă opțiune. Guvernul său a aprobat anterior un pachet de stimulare de 1,7 trilioane de rupii (23 miliarde de dolari) pentru cei săraci.

*”Le cer iertare

A trebuit să iau niște decizii care v-au pus o mulțime de dificultăți, mai ales când mă uit la frații și la surorile mele sărace”, a spus Modi, duminică, la postul de radio național. „Ei trebuie să se gândească ce fel de prim-ministru ne-a pus în această situație. Le cer iertare.”


Mass-media locale au raportat cel puțin 22 de decese în rândul celor care încercau să ajungă în satele lor, unele în accidente rutiere și altele cauzate de boli sau de foame. Haosul reflectă lipsa planificării guvernului care amintește de decizia lui Modi, din 2016, luată peste noapte, de a elimina de pe piață peste 80% din bancnote, potrivit lui Michael Kugelman, partener principal pentru Asia de Sud al Centrului Wilson din Washington. „Cu siguranță, New Delhi a înțeles că într-o țară cu milioane de migranți și o mare economie informală, nu poți doar să închizi țara timp de trei săptămâni și să te aștepți ca toată lumea să se conformeze conștiincios la fața locului”, a mai declarat el.


În statul vestic Maharashtra, a cărei capitală este Mumbai – capitala financiară a Indiei, mii de oameni au călătorit în satele din interior sau în statul Karnataka, la mai mult de 600 de kilometri distanță. Deoarece temperaturile de vară au atins aproape 95 de grade Fahrenheit (35 de grade Celsius), unii s-au odihnit sub copaci, de-a lungul unui drum care pornește din oraș.


*”Ce să mâncăm?”
Oamenii cu suflet bun ne-au dat mâncare”, a spus o femeie în vârstă, care a estimat că va dura cel puțin cinci zile pentru a ajunge la casa ei din Karnataka. „Nu știu dacă vom avea mâncare pentru mai multe zile. ”

În timp ce criza umanitară a început să se desfășoare în Delhi, guvernul din statul vecin, Uttar Pradesh – cel mai populat stat din India -, a trimis autobuze la o stație deja supraaglomerată, pentru a transporta lucrătorii migranți din periferii către satele lor.


Duminică, Neha Kashyap a plecat pe jos cu soțul ei și cu cei trei copii mici, încercând să ajungă, după ce nu au găsit un mijloc de transport, mai aproape de casa lor. Soțul ei avea un mic magazin, unde repara mașini de cusut și aparate electrice mici, precum blendere, dar afacerea s-a închis după ce totul s-a blocat și nu au mai putut plăti chiria.
Când nu mai rămâne nimic de mâncat, de ce să rămânem aici și ce să facem?”, spune Kashyap, cu ochii plini de lacrimi. „Guvernul spune să rămânem acolo unde suntem. Spune-ne ce vom mânca? Cum ne vom hrăni copiii? Cum vom plăti chiria? Trebuie să încercăm să fugim”. 


*“Continuați să mergeți!”
În jurul ei, sirenele poliției sună, în timp ce sute de alți oameni coboară încet de-a lungul drumului, în speranța de a prinde unul dintre autobuzele care se îndreaptă spre Uttar Pradesh. „Continuați să mergeți, continuați să mergeți!”, strigă polițiștii la megafoane. Alții au folosit bastoanele, pentru a dispersa mulțimea și voluntarii care distribuiau banane și pungi cu apă. „Nu aveți săraci în zona dvs. pe care să-i ajutați?”, a strigat un ofițer.
Dacă nu și-a urcat familia într-unul dintre autobuze, singura opțiune a lui Kashyap era să continue să meargă spre orașul natal, aflat la aproximativ 530 de kilometri – o distanță mai mare decât cea dintre Londra și Paris.
Oricât de puțin ar avea părinții noștri, ei ne vor ține în viață – trebuie să mergem indiferent cum”, a spus ea. „Permiteți-mi să vă spun un lucru: vor muri mai mulți oameni de foame decât de această maladie. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here