Nicușor Dan îl acuză pe Vlad Voiculescu de lipsă de fair-play. „Am avut grijă să nu spun nimic de rău până acum”

Nicusor Dan
Foto: George Calin/Inquam Photos

Nicușor Dan, candidat susținut de USR la Primăria București, s-a plâns de atitudinea lui Vlad Voiculescu, spunând că nu este „nici fair, nici colegial” ca acesta să îl critice pe la spate.

„Am avut grijă să nu spun nimic de rău până acum. Îmi mențin decizia de a nu spune nimic de rău despre acești contracandidați și reiterez ideea ca orice critică să mi se spună în față”, a declarat Nicușor Dan, joi seara, în studioul Realitatea Plus, făcând referire la un interviu acordat miercuri de Vlad Voiculescu.

Mai precis, Dan s-a referit la o serie de ironii pe care le-a făcut la adresa sa candidatul PLUS la șefia Primăriei Capitalei.

Alegerile într-un singur tur o favorizează pe Firea

În emisiune, Nicușor Dan a abordat și subiectul alegerilor locale într-un singur tur, atrăgând atenția că, într-un astfel de scenariu, favorită în cursa electorală ar fi actualul edil general al Capitalei, Gabriela Firea.

„Toate sondajele o dau pe Gabriela Firea la 30-35%, deci toate forțele opoziției, PNL, PMP, USR și PLUS, sunt obligate să meargă împreună, cu un singur candidat. Eu sper și mă bazez să fiu eu acest candidat, pentru că sunt și independent și ar fi mai ușor de coagulat forțele opoziției. În ipoteza aceasta, dacă toate partidele vor decide să fie alt candidat, eu nu voi candida independent, dacă alegerile vor fi într-un singur tur”, a explicat Nicușor Dan.

Potrivit candidatului USR, alegerile în două tururi de scrutin ar fi „un lucru extrem de bun” pentru democrația din România. „Cât despre București, sunt aproape sigur că Gabriela Firea va intra în turul doi și sunt foarte sigur că al doilea candidat, al opoziției, care va intra în turul doi, va fi sprijinit de toate celelalte forțele”, a spus Nicușor Dan.

„În ipoteza în care USR-PLUS ca alianță îmi propune un mecanism de a alege între cei doi candidați, eu agreez și desfășurăm acest proiect și eu pierd, nu o să mai candidez, e clar. Nu am sentimentul că Vlad Voiculescu o să fie favorizat. Am sentimentul că USR mă va susține pe mine, logic. Sunt totuși fondatorul partidului. În statutul USR, pe care eu l-am scris acum 4 ani, este ca USR să militeze pentru principii și competențe. USR nu este o adunare de oameni care să se promoveze la funcțiile publice”, a adăugat Nicușor Dan.

Scandalul vizei de flotant

O altă temă abordată de Nicușor Dan a fost și cea a controverselor privind decizia Guvernului Orban de a restricționa dreptului de vot la 90 de zile pentru cetățenii care și-au schimbat domiciliul.

Într-o „societate perfectă”, „această măsură n-ar fi rea”, a subliniat Nicușor Dan. Însă „noi nu suntem într-o astfel de societate, pentru că la noi există foarte mulți oameni care locuiesc în București, dar au buletine din alte orașe. Înțeleg că motivația este de a descuraja turismul electoral care, da, există. Pentru București, în situația lui particulară, această măsură nu este corectă pentru că sunt foarte, foarte mulți oameni care locuiesc în Capitală, dar nu au buletin de București și nu vor afla la timp că trebuie să aibă o viză de flotant cu o anumită perioadă înainte, deci nu vor putea vota”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here