Nipah, virusul sinistru care provine tot de la liliac, dar are o mortalitate de până la 75%

Sursa: media.defense.gov

Experții încearcă să se asigure că planeta nu va cădea pradă unui alt virus, după experiența cu Sars-CoV-2. Amenințarea avută în vedere prezintă rată de mortalitate de până la 75%, împotriva sa nu există un vaccin și a fost descoperit în Cambodgia, potrivit BBC. Botezat Nipah, acesta poate fi găsit în excrementele liliecilor.

„Este o preocupare majoră pentru noi, pentru că nu există tratament, și are o rată de mortalitate mare”, afirmă un cercetător familiarizat cu problema, iar complexitatea acesteia rezidă și în variațiile ratei mortalității: între 4 și 75%, în funcție de locația focarului. 

Practic, Nipah se află în Top 10 virusuri care stârnesc preocuparea Organizației Mondiale a Sănătății, iar câteva dintre caracteristicile sale arată de ce: are o incubație până la 45 de zile, poate infecta numeroase specii de animale, se transmite atât prin contact direct, cât și prin consumarea alimentelor contaminate. 

Totodată, victimele Nipah pot avea probleme respiratorii, tuse, dureri în gât, dureri și oboseală, encefalită.

În Bangladesh, au existat 11 focare de Nipah în deceniul 2001-2011, soldate cu 196 de persoane infectate și 150 de decese. În 1998, în Malaezia au murit atunci peste 100 de oameni. 

Oamenii de știință sunt de părere că distrugerea habitatelor liliecilor sunt una dintre cauzele trecerii virusurilor de la aceste animale la om.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here