Noi acuzații aduse de Rusia în cazul morții fiicei lui Dughin: Kievul neagă că suspecta evocată de Moscova ar aparţine regimentului Azov

Ideologul rus Aleksandr Dughin a acuzat luni Ucraina pentru asasinarea fiicei sale, Daria Dughina, care a murit sâmbătă în urma exploziei autoturismului său, atentat atribuit de asemenea de investigatorii ruşi unei presupuse agente a serviciilor secrete din Ucraina, ţară ce a negat orice implicare, Kievul negând de asemenea relatări recente ale presei ruse care afirmă că respectiva femeie-agent ar fi făcut parte din regimentul Azov, relatează CNN.

Daria Dughina a fost ucisă într-o explozie ”în faţa ochilor mei” în timp ce ”revenea de la festivalul ‘Tradiţia’ de lângă Moscova”, îşi începe Aleksandr Dughin mesajul transmis pe canalul de Telegram al prietenului său Konstantin Malofeev.

”Ea era o frumoasă fată ortodoxă, patrioată, corespondent militar, expertă la posturi centrale şi filosof. Discursurile şi relatările sale au fost mereu profunde, întemeiate şi cumpătate. Niciodată nu a îndemnat la violenţă şi război. Era o stea ascendentă la începutul călătoriei sale”, şi-a descris Dughin fiica în vârstă de 30 de ani, adăugând că ”duşmanii Rusiei au ucis-o josnic, mişeleşte”. O slujbă religioasă în memoria ei urmează să se desfăşoare marţi.

După acest atentat, care pare să-l fi vizat de fapt pe el, ideologul Kremlinului a îndemnat la ”victorie” în războiul împotriva Ucrainei. ”Dar noi, poporul nostru, nu putem fi răpuşi nici măcar de asemenea lovituri grele. Inimile noastre tânjesc la mai mult decât răzbunare sau pedeapsă. Este prea puţin, nu este calea rusească. Avem nevoie de Victoria noastră. Fiica mea şi-a lăsat viaţa de fecioară pe propriul altar. Deci învingeţi, vă rog!”, şi-a încheiat mesajul Aleksandr Dughin.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a publicat mai devreme concluziile anchetei sale, în care susţine că asasinatul a fost comis de o agentă a serviciilor secrete ucrainene, căreia i-a dat şi numele, Natalia Vovk, născută în 1979, relatează Agerpres.

Conform versiunii FSB, aceasta a sosit în Rusia pe 23 iulie 2022 împreună cu fiica sa în vârstă de 12 ani, a închiriat un apartament în blocul unde locuia victima sa, pe care de atunci a urmărit-o în acţiunea de planificare a atentatului comis sâmbătă seara printr-o explozie acţionată de la distanţă asupra autoturismului condus de Daria Dughina.

Apoi, susţine tot FSB, agenta ucraineană a trecut graniţa în Estonia cu acelaşi autoturism cu care intrase în Rusia şi la care între timp schimbase de trei ori plăcuţele de înmatriculare.

Ucraina a negat orice implicare în acest asasinat, negând şi relatări mai recente apărute în presa rusă conform cărora presupusa autoare a atentatului ar fi fost membră în regimentul Azov, o unitate de extremă-dreaptă integrată în armata ucraineană.

Prin aceste relatări, propagandiştii ruşi ”încearcă să justifice în rândul cetăţenilor lor deciziile anterioare de a numi o unitate a Gărzii Naţionale a Ucrainei drept organizaţie teroristă, arătând ”crimele comise de (regimentul) Azov” pe teritoriul Federaţiei Ruse”, afirmă Garda Naţională a Ucrainei, negând totodată că femeia despre care FSB afirmă că a ucis-o pe Daria Dughina ar fi făcut parte din regimentul Azov.

Şi un purtător de cuvânt al serviciului de informaţii militare al Ucrainei a calificat acele relatări apărute în presa rusă drept ”fake”. ”Atât Dughin, cât şi fiica sa sunt caractere marginale şi nu reprezintă un punct de interes pentru Ucraina”, a indicat reprezentantul acestui serviciu ucrainean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here