Noi detalii în cazul exploziei depozitului de muniții din Vrbetice. Câți agenți ar fi fost implicați

Imagine: Bellingcat

Site-ul de investigații Bellingat a refăcut filmul operațiunii GRU de aruncare în aer a depozitului de muniții din Vrbetice, incidentul din 2014 care a provocat acum cel mai mare scandal diplomatic dintre Rusia și Cehia de la sfârșitul Războiului Rece.

Potrivit Bellingcat, poliţia cehă şi-a bazat concluzia pe corespondenţa de e-mail descoperită recent, care arată că folosind identităţi false, Alexander Petrov şi Anatoli Cepiga, cei doi agenți implicați și în tentativa de asasinare a lui Serghei Skripal în Marea Britanie în 2018, au solicitat accesul la depozitele de muniţie în aceeaşi perioadă în care a avut loc explozia.

Petrov și Cepiga au aterizat la Praga la 11 octombrie, s-au cazat la un hotel şi chiar au postat o fotografie pe reţelele sociale din centrul vechi al oraşului.

Nu este încă clar când şi cum a accesat echipa GRU locul depozitului de muniţii pentru plantarea explozivilor.

După cum au dezvăluit poliţia şi mass-media cehe, Cepiga şi Petrov, pretinzând că vor să achizţioneze arme în numele Gărzii Populare a Tadjikistanului, au solicitat accesul la sit-ul restricţionat al depozitului pentru perioada 13-17 octombrie 2014 de la Imex, unul dintre principalii operatorii ai depozitul de muniţie.

Nu se știe însă cu exactitate dacă cei doi au accesat situl via contactul lor cu Imex (reprezentanţii companiei spun că cei doi nu au apărut niciodată) sau printr-o altă rută – inclusiv printr-un alt operator de stocare. În orice caz, la 9:25 dimineaţa, pe 16 octombrie 2014, depozitul nr. 16 din Vrbetice a explodat, distrugând 58 de tone de muniţie şi omorând doi angajaţi ai depozitului administrat de Imex.

Bellingcat a stabilit că operaţiunea GRU pe care autorităţile cehe au legat-o de explozia depozitului de muniţii din Vrbetice  a implicat cel puţin şase agenţi din Unitatea 29155 a GRU. A fost supravegheată personal de comandantul său, general-colonelul Andrei Averianov, un adjunct superior al şefului GRU, care a călătorit sub acoperire în Europa Centrală în perioada operaţiunii şi a plecat înapoi la Moscova la doar câteva ore după explozie.

Cepiga şi Petrov au părăsit Cehia într-un zbor Aeroflot Viena-Moscova în ziua exploziei, la 10:05 am.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here