De ce ar fi aruncat în aer agenții ruși depozitul de muniții din Cehia, în 2014. Intră în schemă și celebrul traficant de arme Emilian Gebrev

Pare a se fi rupt „lanțul de iubire” dintre Rusia și Cehia, care se află acum în toiul celui mai mare conflict diplomatic dintre cele două țări de la sfârșitul Războiului Rece.

Moscova a decis să expulzeze 20 de diplomați cehi ca răspuns la hotărârea Guvernului de la Praga de a declara persona non grata 18 membri ai Ambasadei ruse din Cehia, suspectați că ar fi, de fapt, agenți sub acoperire.

Primul ministru Andrej Babis a declarat într-o conferință de presă de urgență din 17 aprilie că decizia de expulzare a diplomaților a fost luată pe baza „dovezilor neechivoce” furnizate de anchetatorii din serviciile de informații și securitate cehe și că există „suspiciuni rezonabile cu privire la rolul membrilor unității de informații militare ruse GRU 29155 în explozia depozitului de muniție din Vrbetice în 2014.”

Babis a declarat că explozia din regiunea estică a țării Zlin, în apropierea frontierei cehe-slovace, „a provocat pagube materiale imense, a pus serios în pericol și a perturbat viața multor rezidenți locali și, cel mai important, a ucis doi dintre cetățenii noștri, părinți nevinovați ai familiilor lor”.

Poliția cehă a anunțat în aceeași zi că este în căutarea a doi agenți ruși suspecți că purtau diverse pașapoarte, inclusiv documente rusești pe numele lui Aleksandr Petrov și Ruslan Boshirov.

Numele se potrivesc cu cele ale suspecților din cazul otrăvirilor fostului agent de informații rus Sergei Skripal și ale fiicei sale, Yulia, din Salisbury, Anglia, în 2018.

Ce ne arată puzzle-ul

În 2014, războiul separatist avea să izbucnească în estul Ucrainei. În același an, pe 16 octombrie, în regiunea Zlin din estul Cehiei, exploda depozitul de muniții din Vrbetice, unde erau stocate 50 de tone de armament. În urma deflagrației au murit două persoane. Două luni mai târziu, o noua explozie a zguduit zona, de data aceasta fiind aruncate în aer 13 tone de muniție.

Publicația cehă Respekt leagă explozia din Cehia de războiul din Ucraina. Potrivit sursei citate, armele din depozit urmau să ajungă în dotarea trupelor guvernamentale. Iar intermediarul acestui acord ar fi fost nimeni altul decât celebrul traficant de arme bulgar Emilian Gebrev.

Informația vine ca o piesă din puzzle-ul tentativei de asasinare, cu fosfonat de dietil, a dealer-ului de arme. Se întâmpla în 2015, iar cazul lui Gebrev avea să rupă vălul de pe o misterioasa Unitate 29155 a GRU, specializată în acte de sabotaj și asasinate, care activa în Europa, în deplină taină, de mai bine de un deceniu.

De ce ar fi fost Rusia interesată de anihilarea lui Gebrev? Bulgarul furniza armament trupelor ucrainene în războiul din Donbas, relata în 2019 The New York Times.

Așadar, informațiile se leagă cu noul scandal diplomatic între Praga și Moscova.

Nu este clar cât de des este mobilizată această unitate, iar loviturile planificate sunt dificil de anticipat.

Folosind un mix de propagandă, atacuri cibernetice și dezinformare – pe scurt, tehnici de război hibrid -, acest grup ar fi la ora actuală vârful de lance al lui Vladimir Putin împotriva Occidentului. „Cred că am uitat cât de nemiloși pot fi rușii”, spune Peter Zwak, un fost ofițer de informații militare, atașat al Ambasadei SUA la Moscova.

The New York Times scria în octombrie 2019 că purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, îl chestionase pe ministrul Apărării, printr-un sms, în legătură cu existența Unității 29155, neprimind însă niciun răspuns.

Mulți dintre membrii Unității 29155 sunt veterani care au luptat în cele mai sângeroase teatre de război, inclusiv în Afganistan, Cecenia și Ucraina. Serviciile occidentale de informații spun că operațiunile Unității 29155 sunt atât de secrete, încât cei mai mulți ofițeri GRU nu au cunoștință de aceste misiuni.

Există totuși unele indicii despre existența ei în registrele publice rusești, sugerând legătura acesteia cu strategiile hibride ale Kremlinului. O directivă din 2012 emisă de Ministerului rus al Apărării a atribuit bonusuri salariale unui număr de trei unități pentru „realizări speciale în serviciul militar”.

Una dintre acestea a fost Unitatea 29155. Celelalte două: Unitatea 74455, care ar fi fost implicată în cursa prezidențială din SUA, și Unitatea 99450, ai cărei ofițeri au orchestrat anexarea Peninsulei Crimeea în 2014.

Unitatea 29155 este specializată în „misiuni diversioniste”, în „grup sau individual” – „bombardamente, crime, orice”, a declarat un fost ofițer GRU sub protecția anonimatului.

Un blogger din Rusia a publicat mai multe fotografii cu încăperile fostului sediu al Unității 29155, lăsat acum de izbeliște. În imagini se pot vedea foste dulapuri metalice cu diverse etichete de arme, de la puști belgiene cu lunetă FN-30 și până la mitraliere americane M-16.

Între timp, serviciile de informații din Occident au aflat numele comandantului unității: maiorul Andrei V. Averianov.

De asemenea, Unitatea 29155 ar avea legături și cu separatiștii cataliani.

Potrivit cotidianului El Pais, în anul 2017, înaintea referendumului organizat de secesioniştii catalani pe 1 octombrie, a fost semnalată prezenţa generalului rus Denis Sergheev, care ar fi călătorit în Spania sub numele de acoperire Serghei Fedotov.

Ce spun investigatorii cehi

Conform investigatorilor cehi, înaintea exploziei din 2014, un email a fost trimis companiei care administra respectivul depozit de muniţii. Mail-ul, expediat din partea „Gărzii Naţionale” din Tadjikistan, solicita accesul în locaţie a două persoane pentru realizarea unei inspecţii. Ataşat mailului erau pozele scanate a două paşapoarte: unul pe nume „Ruslan Tabarov” din Tadjikistan, celălalt, pe nume „Nicolae Popa”, cetăţean moldovean.

Ulterior, s-a dovedit că fotografiile celor doi erau aceleaşi cu cele ale suspecţilor surprinşi, patru ani mai târziu, de camerele de supraveghere din Salisbury, când GRU a încercat să-l asasineze cu Noviciok pe fostul spion rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia. Ulterior, s-a aflat că unul dintre cei doi agenţi a fost chiar decorat de preşedintele rus, Vladimir Putin.

Pe 11 octombrie 2014, când cei doi ruşi au aterizat la aeroportul din Praga, s-au folosit de exact aceleaşi identităţi false folosite ulterior în 2018, în Salisbury – Ruslan Borişov şi Alexander Petrov.

Agenţii GRU s-au cazat apoi pe 13 octombrie în Ostrava, chiar în apropierea depozitului de muniţie. Rezervarea a fost făcută până pe 17 octombrie.

Explozia depozitului de muniţii s-a produs pe 16 octombrie, în aceeaşi zi în care cei doi agenţi GRU s-au deplasat la Viena de unde au luat un zbor către Moscova.

Cei doi presupuşi agenţi GRU nu au mai fost văzuţi din 2018, de când au fost făcute publice fotografiile cu ei în Salisbury. Cu toate acestea, oficialii serviciilor de informaţii europene consideră că Unitatea 29155 este încă activă.

1 COMENTARIU

  1. Păi hotărâți-vă, depozitul era al cehilor sau al rușilor??..pai cum vin în inspecție niște ruși în depozitul ceh?…si cate depozite din astea nu or mai fi prin toate tarile comuniste fără să știe conducătorii lor!!..noi am fost singura țară comunistă în care n-au fost trupe bolșevice, ocupatie sovietică,… ăsta a fost un merit enorm a lui ceaușescu!!..piticul avea bube in cap în țară, dar in afară le-a arătat pisică celor de la moscova …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here