Noi țări în lista roșie

Sursa: Pixabay

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat, joi, lista statelor/ teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, astfel că în zona roşie au fost incluse, între altele, Turcia, SUA şi Israel, în timp ce Olanda şi Malta se află printre ţările care au intrat în zona galbenă, după scăderea numărului de cazuri. Lista intră în vigoare în 15 august, la miezul nopţii, transmite News.ro.

„Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat astăzi, 12 august 2021, Hotărârea numărul 59 prin care se propune modificarea HCNSU nr. 43 din 01.07.2021 privind aprobarea listei ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum şi a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România şi aprobarea Listei cu clasificarea ţărilor/teritoriilor în funcţie de rata de incidenţă cumulată”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Astfel, s-a propus abrogarea art. 9 din HCNSU nr. 43 din 01.07.2021 care prevede excepţii de la măsura carantinei pentru persoanele sosite din Marea Britanie, Brazilia, Nepal, Africa de Sud şi India.

„Hotărârea nr. 43 din 01.07.2021 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă privind aprobarea listei ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum şi a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 658 din 2 iulie 2021, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. Articolul 9 se abrogă.
2. Articolul 91 se modifică şi va avea următorul cuprins:
Art. 91 – (1) Membrii delegaţiilor sportive precum şi artiştii şi stafful acestora, care sosesc în România pentru participarea la competiţii sportive, respectiv evenimente culturale, artistice sau de divertisment, organizate pe teritoriul naţional, din ţări aflate în zona roşie de risc epidemiologic, se exceptează de la măsura carantinei instituită conform prevederilor prezentei hotărâri dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în ţară şi participă doar la activităţi în cadrul competiţiilor sau, după caz, evenimentelor menţionate.
(2) Excepţia prevăzută la alin. (1) se aplică şi membrilor delegaţiilor sportive precum şi artiştilor şi staffului acestora, cetăţeni străini sau apatrizi, definiţi potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ce sosesc în România pentru participarea la competiţii sportive, respectiv evenimente culturale, artistice sau de divertisment organizate pe teritoriul naţional, indiferent de zona de risc epidemiologic în care este încadrată ţara din care sosesc, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în ţară şi participă doar la activităţi în cadrul competiţiilor sau, după caz, evenimentelor menţionate”, se arată în document.
Totodată, a fost actualizată lista ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat.
Potrivit GCS, în zona roşie au intrat: Turcia, Muntenegru, Statele Unite ale Americii, Israel, Maroc, Puerto Rico, Costa Rica şi Sint Maarten.
În zona galbenă au intrat:
•din zona roşie, în urma scăderii incidenţei: Olanda, Malta, Kuweit şi Panama;
•din zona verde, în urma creşterii incidenţei: Estonia, Lituania, San Marino, Finlanda, Groenlanda, Mexic, Sri Lanka, Liban, Dominica, Bermuda şi Saint Lucia;
În zona verde au intrat: Luxemburg, Oman şi Zimbabwe.
Lista va intra în vigoare începând din 15 august, ora 00:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here