Nou simptom descoperit la bolnavii de Covid-19

În timp ce erupțiile pe piele au fost multă vreme legate de COVID-19, medicii din Spania raportează acum că, în unele cazuri, erupții apar și pe interiorul gurii, potrivit  consumer.healthday.com .

Asemenea erupții cutanate sunt clinic cunoscute sub numele de enantem și, potrivit unui dermatolog american, nu este deloc surprinzător că apar pe fondul COVID-19.

„Un enantem este o erupție cutanată [pete mici] pe membranele mucoase”, a explicat dr. Michele Green, de la Lenox Hill Hospital din New York. „Este foarte frecvent la pacienții cu infecții virale, cum ar fi varicela și boala mână-gură-picior. Este specific multor erupții virale să afecteze mucoasele”.

Noul studiu spaniol a fost publicat în 15 iulie în Jurnalul Asociației Medicale Americane. Cercetătorii conduși de dr. Juan Jimenez-Cauhe, de la Spitalul Universitar Ramon y Cajal din Madrid, au examinat 21 de pacienți diagnosticați la începutul lunii aprilie cu COVID-19 și erupții cutanate asociate.

Dintre acești pacienți, șase (29%) aveau enantem pe interiorul gurii. E vorba de persoane cu vârste cuprinse între 40 si 69 de ani, iar patru dintre cei șase sunt femei.

Erupția bucală a apărut cu două zile înainte de debutul altor simptome COVID, da și la 24 de zile după. Perioada medie de apariție a erupțiilor, identificată de studiu, a fost în acest caz de aproximativ 12 zile după debutul simptomelor.

În majoritatea situațiilor, problema nu a părut să fie legată de niciun medicament pe care pacienții îl luau.

Cât de răspândit este acest simptom cu COVID-19, este încă necunoscut, deoarece „din cauza problemelor de siguranță, multor pacienți cu COVID-19, suspectați sau confirmați, nu le este examinată și cavitatea orală”, susține echipa Jimenez-Cauhe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here