Noua Caledonie a respins independenţa de Franţa. Reacţia lui Macron

© Ghislain Mariette / Présidence de la République

Locuitorii din Noua Caledonie au participat, duminică, la un referendum cu privire la independenţa de Franţa. Majoritatea covârşitoare a votat “Nu”, relatează AFP, preluată de News.ro.

Acest al treilea şi ultim referendum, marcat de un absenteism record, după apelul adepţilor independenţei de boicotare a scrutinului, a fost câştigat de pro-francezi cu 96,49 la sută din voturi. 3.51 dintre votanţi au ales opţiunea “Da”, iar 2,99 dintre voturi au fost nule.

Participarea la vot a fost în cădere liberă faţă de precedentele două referendumuri: 43,90 la sută faţă de 56,7 la sută în noiembrie 2018 şi 53,3 la sută în octombrie 2020.

“Franţa este mai frumoasă pentru Noua Caledonie a decis să rămână”, a reacţionat preşedintele francez Emmanuel Macron. “Caledonienii au ales Franţa, unitatea, încrederea. Sunt foarte mândru. Acum depinde de noi să continuăm să clădim acest destin comun pe care l-au visat şi l-au început strămoşii noştri”, a notat Macron pe Twitter.

Arhipelagul francez Noua Caledonie, situat în Oceanul Pacific şi care a fost colonizat în 1853, dispune de importante rezerve de nichel.

Putin nu este un mister, ci un jucător previzibil. Analiză CEPA privind calea de urmat de către Vest și problema adeărorii Ucrainei la NATO

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here