Noua Zeelandă vrea să îi taxeze pe fermieri pentru flatulențele vacilor

Guvernul Noii Zeelande a dezvăluit marți planurile de taxare a emisiilor de gaze cu efect de seră de la animalele de fermă, ca parte a unei propuneri controversate menite să combată schimbările climatice, potrivit AFP.

Prim-ministrul Jacinda Ardern a declarat că taxa ar fi prima de acest fel din lume.

Gazele emise în mod natural de cele 6,2 milioane de vaci din Noua Zeelandă se numără printre cele mai mari probleme de mediu ale țării.

Conform acestei scheme, fermierii ar urma să plătească pentru emisiile de gaze de la animalele lor, cum ar fi gazul metan din flatulențele și eructațiile vacilor și oxidul de azot din urina animalelor.

Ardern le-a spus fermierilor că ar trebui să își poată recupera banii, prin creșterea prețurilor la produsele lor ecologice. Ea a spus că „propunerea realistă” va reduce emisiile agricole, în timp ce va face produsele mai ecologice, întărind astfel „marca de export” a Noii Zeelande.

Guvernul speră că proiectul său va fi semnat până anul viitor, iar taxa ar putea fi introdusă în trei ani. Însă, având în vedere că Noua Zeelandă are programate alegeri în următoarele 15 luni, propunerea ar putea să o coste pe Ardern voturile din mediul rural, deoarece fermierii au condamnat rapid planul.

Andrew Hoggard, președintele grupului de lobby Federated Farmers, a declarat că acest sistem ar ”sfâșia măruntaiele micilor orașe din Noua Zeelandă”. El a susținut că taxa ar putea împinge fermierii să cultive copaci pe câmpurile folosite în prezent pentru creșterea animalelor.

Organizația ”Vită + miel Noua Zeelandă”, care reprezintă fermierii de ovine și bovine din țară, susține că acest plan plan ignoră de măsurile deja în vigoare pentru a combate gazele cu efect de seră.

„Fermierii din Noua Zeelandă au peste 1,4 milioane de hectare de pădure primitivă pe terenul lor, care absoarbe carbon”, a spus președintele Andrew Morrison.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here