Nu putem vaccina planeta la fiecare 6 luni, afirmă șeful Comitetului de Vaccinare din Marea Britanie și unul din creatorii vaccinului AstraZeneca

„Nu putem vaccina planeta la fiecare patru până la șase luni. Nu este durabil sau accesibil”, a declarat într-un interviu profesorul Andrew Pollard (foto), directorul Oxford Vaccine Group și șeful Comitetului pentru vaccinare și imunizare din Marea Britanie, pentru The Daily Telegraph.

Pollard a subliniat, de asemenea, „necesitatea de a-i viza pe cei vulnerabili” în viitor, mai degrabă decât să administreze doze tuturor cu vârsta de 12 ani și peste.
Sunt necesare mai multe date pentru a stabili „dacă, când și cât de des cei care sunt vulnerabili vor avea nevoie de doze suplimentare”, a spus el.
Pollard a mai spus că crede că sunt necesare dovezi suplimentare înainte de a oferi o a patra doză de vaccin anti-Covid-19 oamenilor din Marea Britanie, care în prezent implementează a treia injecție persoanelor sănătoase de 18 ani și peste și persoanelor cu risc de 16 ani și peste.
Într-un interviu separat pentru Sky News de marți, Pollard a menționat, de asemenea, neuniformitatea flagrantă a lansării vaccinurilor în întreaga lume.
„Din perspectivă globală, nu este accesibil, durabil sau livrabil să dai a patra doză tuturor celor de pe planetă la fiecare șase luni”, a spus Pollard. „Și amintiți-vă că, astăzi, mai puțin de 10% dintre oamenii din țările cu venituri mici au primit chiar prima doză, așa că ideea de a patra doză obișnuită la nivel global nu este pur și simplu fezabilă”.
Israelul a început deja lansarea unei a patra doze de vaccin, oferind-o tuturor lucrătorilor medicali și persoanelor de 60 de ani și peste, începând de luni.
Iar la sfârșitul lunii decembrie, ministrul german al Sănătății Karl Lauterbach a declarat pentru postul public ZDF că germanii „vor avea nevoie de o a patra vaccinare” împotriva Covid-19.
Dar Pollard a dat o notă optimistă în interviul său. „Cel mai rău a trecut în urmă” și lumea „trebuie doar să treacă peste iarnă”, a spus el.
„La un moment dat, societatea trebuie să se deschidă”, a adăugat el. „Când deschidem, va exista o perioadă cu o creștere a infecțiilor, motiv pentru care probabil iarna nu este cea mai bună perioadă.”
El a încheiat prin emiterea unui avertisment dur cu privire la consecințele periculoase ale dezinformării asupra vaccinurilor, subliniind că, chiar și comentariile „neintentionate” ale politicienilor pot face ravagii.
„Să spunem doar că unele comentarii făcute în Europa continentală au afectat oamenii din Africa”, a spus el.
Între timp, în Statele Unite, este prea devreme pentru a discuta despre o potențială a patra doză de vaccin împotriva coronavirusului pentru majoritatea oamenilor, a declarat dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase, pe 24 decembrie.
„Unul dintre lucrurile pe care le vom urmări cu mare atenție este durabilitatea protecției după a treia doză de vaccin ARNm”, a spus Fauci. Moderna și Pfizer/BioNTech sunt vaccinuri ARNm.
„Dacă protecția este mult mai durabilă decât grupul cu două doze, fără booster, atunci putem trece o perioadă semnificativă de timp fără a necesita o a patra doză”, a spus Fauci. „Deci, cred că este prematur – cel puțin în ceea ce privește Statele Unite – să vorbim despre o a patra doză”.
Sursa: CNN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here