„Nu vom permite asta!”. Scandal pe un tablou cu Zapata călare, cu sombrero şi tocuri

Un tablou în care eroul mexican Emiliano Zapata este înfăţişat călare, purtând doar sombrero şi pantofi cu toc, a stârnit violenţe la o galerie de artă din Ciudad de Mexico.

Pictura, realizată în 2014 de Fabián Cháirez, face parte dintr-o expoziţie dedicată lui Zapata, deschisă în Palacio de las Bellas Artes din capitala mexicană, transmite News.ro.

Protestatarii au blocat marţi intrarea în galerie, iar între ei şi susţinătorii drepturilor LGBT au avut loc schimburi violente. Au fost strigate injurii homofobe, ceea ce i-a înfuriat pe contrademonstranţi.

Nepotul eroului mexican, Jorge Zapata González, a cerut ca pictura să fie scoasă din expoziţie.

„Nu vom permite asta”, a spus Zapata González pentru Associated Press, citat de BBC. „Pentru noi, rudele, denigrează figura generalului nostru, descriindu-l ca homosexual”.

El a adăugat că familia Zapata va da în judecată galeria dacă lucrarea nu va fi înlăturată.

Şi protestatarii, în majoritate fermieri, au spus că tabloul „denigrează” imaginea eroului lor.

Luis Vargas, curatorul expoziţiei, a afirmat că pictura este doar o reprezentare artistică care naşte dezbateri despre problemele cu care se confruntă societatea mexicană, inclusiv legat de homosexualitate. Nu este prima dată când lucrarea este expusă.

Zapata a fost un lider al revoluţiei mexicane. El a fost asasinat în 1919, la vârsta de 39 de ani. În ochii multor mexicani naţionalişti, el este un erou.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here