Număr-record de refugiați: 1% din populația planetei. Un an negru: 2019

Sursa: Flickr

Numărul persoanelor care au fost nevoite să-şi părăsească zonele în care locuiau a ajuns în 2019 la un nivel record de 79,5 milioane, adică în jur de 1% din populaţia planetei, a comunicat joi, la Geneva, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), transmite dpa, preluată de Agerpres.

În 2019, numărul celor care s-au refugiat în străinătate sau în interiorul ţărilor lor a crescut cu aproape 9 milioane.

Creşterea a fost cauzată mai ales de crizele din Congo, Yemen şi Siria, dar şi din regiunea africană Sahel, afectată de conflicte şi de schimbările climatice.

Acesta este primul raport anual al UNHCR care îi include pe cei 3,6 milioane de venezueleni care şi-au părăsit din 2015 ţara lovită de criză.

Agenţia ONU mai arată că, în timp ce numărul refugiaţilor creşte, acestora le este tot mai dificil să revină în ţările lor.

Dacă, în anii 1990, în medie 1,5 milioane de refugiaţi reveneau acasă în fiecare an, în ultimul deceniu această cifră a scăzut sub 400.000.

‘Acesta este un semn al persistenţei conflictelor, al apariţiei de noi conflicte, al paraliziei comunităţii internaţionale, inclusiv a unor instituţii precum Consiliul de Securitate (al ONU), de a aborda aceste conflicte’, a declarat Înaltul Comisar Filippo Grandi, într-o conferinţă de presă înainte de publicarea raportului.

Grandi s-a declarat îngrijorat şi de criza economică provocată de pandemia de COVID-19.

‘În opinia mea, nu există nicio îndoială că vor creşte mişcările de populaţie în regiunile respective, dar şi dincolo de ele, spre Europa, de exemplu’, a arătat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here