NY Times: Grecia are un centru de detenție „secret” unde sunt încarcerați migranții. Erdogan îi acuză pe greci de „nazism”

Foto: Twitter

Grecia are un centru de detenţie „secret” la frontiera cu Turcia, unde sunt încarceraţi înainte de expulzare migranţii sosiţi pe teritoriul său după decizia Turciei de a-şi deschide porţile, scrie cotidianul New York Times (NYT), în ediţia de miercuri, transmite Agerpres, care citează FP.

„Centrul extrajudiciar este una din cele câteva tactici pe care le utilizează Grecia pentru a împiedica o repetare a crizei migratorii din 2015”, afirmă NYT.

Cotidianul dă asigurări că existenţa centrului a fost confirmată prin intermediul imaginilor satelitare, după ce a intervievat un sirian expulzat în Turcia, care a relatat că fusese încarcerat în apropierea satului Poros, în nord-estul Greciei.

Guvernul grec nu a oferit un răspuns

Solicitat de AFP, guvernul grec nu a oferit un răspuns. Atena a dezminţit constant că îi expulzează în Turcia pe migranţii arestaţi. O sursă guvernamentală elenă a dat asigurări săptămâna trecută că „nu există expulzări”. Guvernul „împiedică intrările, este cu totul altceva”, a declarat sursa pentru France Presse.

Jurnalişti ai agenţiei franceze au văzut de-a lungul frontierei soldaţi greci cu cagule care îmbarcau migranţi în vehicule militare sau chiar în furgonete fără plăcuţe de înmatriculare.

Mii de migranţi s-au îndreptat spre frontiera terestră delimitată de râul Evros după ce guvernul de la Ankara a anunţat la 28 ianuarie că îşi deschide porţile pentru toţi cei care vor să ajungă în Europa. Zeci dintre ei au reuşit să traverseze râul şi să intre pe teritoriul Greciei.

Ce spune un localnic

Întrebat săptămâna trecută despre soarta migranţilor arestaţi pe teritoriul elen, ministrul migraţiilor a evitat să comenteze. Pe teren, poliţiştii şi militarii au refuzat în mod sistematic să precizeze destinaţia persoanelor reţinute.

Cu toate acestea, localnici şi persoane care au petrecut un timp la frontieră săptămâna trecută au confirmat această practică ilegală de expulzare.

Altădată „armata ne cerea să ducem migranţii de partea cealaltă (a frontierei). Acum fac acest lucru ei înşişi”, a relatat un localnic, sub rezerva anonimatului.

Erdogan: „Nu cerșim de la nimeni”

Între timp, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat miercuri că ţara sa îşi menţine deschise frontierele cu Europa pentru a permite trecerea migranţilor până când va obţine un răspuns „concret” al Uniunii Europene la cerinţele sale, relatează AFP.

„Ne menţinem măsurile aflate în prezent în vigoare la frontieră până când aşteptările Turciei (…) vor primi un răspuns concret”, a declarat Erdogan într-un discurs la Ankara.

Şeful statului turc a menţionat reluarea discuţiilor privind exceptarea de la viză pentru cetăţenii care vor să meargă în UE, deschiderea de noi capitole în procesul de aderare a Ankarei la UE, aflat în prezent în punct mort, modernizarea uniunii vamale şi un ajutor financiar suplimentar.

„Nu cerşim de la nimeni. Tot ce vrem este ca promisiunile care au fost făcute ţării noastre să fie respectate”, a adăugat Erdogan.

Marţi, preşedintele turc a afirmat că speră că vor fi înregistrate progrese în legătură cu aceste chestiuni până la reuniunea Consiliului European care va avea loc la 26 martie.

De asemenea, el a afirmat că îi va primi la 17 martie la Istanbul pe cancelarul german Angela Merkel şi pe şeful statului francez Emmanuel Macron, dar preşedinţia franceză nu a confirmat organizarea unui astfel de summit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here