Revoltă în PSD împotriva Anei Birchall pe tema Secției pentru investigarea magistraților

Foto: Liviu Pleșoianu/Facebook

Șahul din PSD pe tema Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) aprinde spiritele în rândul unei facțiuni a partidului, după ce Ana Birchall, ministrul Justiției, a pus la îndoială legalitatea acestui organism și a cerut CMS să ia act de concluziile experților GRECO și MCV.

Deputatul social-democrat Liviu Pleșoianu, cunoscut pentru declarațiile sale vitriolante, a îndreptat armele împotriva Anei Birchall, printr-un comentariu la afirmațiile lui Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, care i-a luat apărarea șefei de la Justiție, spunând că aceasta nu este un „cal troian” infiltrat în Cabinetul Dăncilă.

„Nu, Birchall NU e un «cal troian»! Un «cal troian» e un dar otrăvit, e ceva la care nu te aștepți. În ce o privește pe Birchall, totul era însă cât se poate de limpede, DE ANI, nu de zile! Despre ce face chiar acum Birchall am vorbit PUBLIC imediat ce am aflat că va fi propusă de Dăncilă#2 pentru portofoliul Justiției. Cu toate acestea, doamna Dăncilă#2 a propus-o… Ca atare, situația în care ne aflăm i se datorează!”, a reacționat Pleșoianu într-o postare pe Facebook.

În aceeași tabără se află și Andreea Cosma, deputat PSD. Cosma susține că, prin acțiunile ei, Ana Birchall aruncă o lumină negativă asupra Guvernului și că a ajuns să promoveze fățiș ideile Opoziției.

„Poziţia Anei Birchall arată modul total pătimaş şi de neînţeles în care acţionează. După ce colegii din PSD din toată ţara au participat la un mega-miting împotriva abuzurilor din justiţie, Ana Birchall susţine aceste abuzuri prin acţiunile ei de sabotare a SIIJ, singura structură de parchet care a încercat să afle adevărul şi şi-a făcut datoria. Intenţionez, în numele tuturor românilor şi în numele unei justiţii independente, să-i adresez următoarele întrebări: Dacă a fost aleasă pe listele Partidului Social Democrat; Dacă înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a fost proiectul iniţiat de Partidul Social Democrat; Dacă este de acord cu ceea ce o întreaga ţara cunoaşte, şi anume acţiunile fostului procuror «Portocală»; Dacă politica actuală pe care o promovează se identifică cu politica partidului din care face parte”, a declarat Andreea Cosma, pentru Stiripesurse.ro.

Socia-democrata a adăugat că PSD Prahova ia în calcul să solicite conducerii centrale excluderea din partid a ministrului Justiției.

Nu putea lipsi de pe baricade și Cătălin Rădulescu, alias „deputatul-mitralieră”. Rădulescu, chestorul Camerei Deputaților, a propus ca în ședința CEX de miercuri seara să fie luată în calcul fie schimbarea din funcție a Anei Birchall, fie excluderea ei din PSD.

Cătălin Rădulescu s-a dezlănțuit într-o lungă diatribă pe Facebook.

„Aș vrea să spun de la început că declarațiile „încă colegei” Birchall , nu reprezintă nici poziția politică a partidului nostru și nici poziția asociațiilor magistraților și procurorilor din România, ci a unei persoane demisă din funcția de ministru al justiției de către Premierul Viorica Dancilă și ținută forțat în această funcție de către prietenul acestei „colege “ Klaus Iohhanis , prieten căruia Birchall i-a și mulțumit anterior refuzului numirii Danei Gârbovan , în declaratia de presă din Camera Deputaților, anticipând menținerea ei in funcția de ministru al justiției în dauna Danei Gârbovan , un judecator și un profesionist desăvârșit . Această „colegă” își bate joc de voturile date psd-ului de milioane de milioane de români și de lupta din ultimii ani a asociațiilor magistraților și procurorilor din România în stoparea abuzurilor procurorilor DNA, din ultimii 8 ani . Prin încercarea repetată și continuă a acesteia de a bloca pe de-o parte numirea în funcția de șef al Siij a Adinei Florea și pe de altă parte de a desființa secția de investigare a infracțiunilor din justiție ,„ colega” Bichall vrea să legitimeze toate acțiunile abuzive , represive , mafiote și criminale ale procurorilor Dna, acuzați și dovediți atât de forurile Csm și ale Inspecției judiciare , cât și de instanțele judecătorești , procurori ca: Onea, Portocală , Koves , Vartic, Man, procuroarea care trăgea pe jos o fetiță , procurorii de la Caracal sau procurori Dna hastagiști din: Timiș, Iași, Brașov, Prahova, Caraș, Bihor, Cluj, Dol , Arges, Vâlcea etc, care au făcut dosare la comandă pe ținte , au anchetat , instrumentat și împreună cu oameni din Sri conduși de Maior și Coldea , au hotărât împreună cu judecători afiliați statului mafiot paralel , condamnarea oamenilor nevinovați sau au acoperit rețele de crima organizată , proxeneți și clanuri mafiote.  Acest lucru nu poate fi permis . CEx-ul de astăzi va trebui să hotărască între demiterea din funcția de ministru sau excluderea din partid a acestei „colege” care in primul rând stirbeste autoritatea președintelui Psd Viorica Dăncilă, prin declarațiile sale, nevalidate politic de partidul nostru și pe de altă parte afectează parcursul mobilizator al membrilor psd ( și nu numai ) în viitoarea campanie prezidențială care stă să înceapă!”, se arată mesajul lui Rădulescu.

O tiradă de acuzații la adresa Anei Birchall a venit și din partea avocatei Ingrid Mocanu.

„Klaus a început să aibă Guvernul LUI… ministrul justiției îl are deja. O duduie aflată în luptă totală pentru îngenuncherea justiției, demisă de cea care are competența legală să o facă, menținută prin refuzul lui Iohannis de a o demite și prin lipsa ei de bun simț de a se agăța de funcții cu orice preț. Lui Klaus nu îi trebuie din Guvern decât ministrul justiției, cel care îi servește ce vrea el pe funcții și ca măsuri, în scopul de a controla total justiția, restul sunt carne de tun, buni să îi calce el în picioare… are așadar mecanismul perfect de a câștiga tot”, a comentat Ingrid Mocanu pe Facebook.

„Azi, Birchall a votat cot la cot cu haștagienii cesemei pentru ca Adina Florea să nu fie învestită … după ce a susținut la ușa CSM că va desființa secția. Individa se visează prim-ministreasă sigur-sigur… își zice în sinea ei despre Veorica: «proasta asta a ajuns prim ministreasă, iar eu, așa deșteaptă, nu pot?»”, a adăugat avocata.  

Ministrul Justiţiei a afirmat marţi că există două concluzii preliminare majoritare ale grupului de lucru din cadrul MJ privind Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, care nu susţin funcţionarea SIIJ în actuala formă.

„Acum ceva vreme am constituit un grup de lucru interministerial la nivelul Ministerului Justiţiei, coordonat direct de către ministrul Justiţiei. (…) Ca şi puncte de vedere, am solicitat puncte de vedere atât de la instituţiile relevante din sistemul judiciar – toate de altfel, cât şi de la asociaţiile profesionale. Această analiză a cuprins recomandările GRECO, recomandările MCV, Comisiei de la Veneţia şi alte recomandări venite de la fiecare român care ne-a scris în această perioadă. (…) Noi terminăm această analiză, acest raport în perioada următoare, sper în maxim 2 săptămâni. Vă spun din concluziile preliminare că sunt două concluzii destul de interesante, care au majoritatea, şi niciuna nu susţine funcţionarea în această formă a acestei instituţii (Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie – n.r.). Acestea sunt concluziile preliminare”, a declarat Ana Birchall la CSM. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here