O miliţie pro-iraniană avertizează forţele de securitate irakiene să stea departe de bazele americane din Irak

Miliţia Kataib Hezbollah, facţiunea pro-iraniană cea mai radicală a coaliţiei irakiene Hashd al-Shaabi, a avertizat sâmbătă forţele de securitate irakiene să se îndepărteze „la cel puţin 1.000 de metri” de bazele în care se află militari americani începând de duminică seară, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Aceste ameninţări intervin la mai puţin de 48 de ore după asasinarea puternicului general iranian Qassem Soleimani într-un atac american din apropiere de Bagdad, urmată de numeroase apeluri la răzbunare din partea forţelor pro-iraniene din Irak.

Forţele de securitate trebuie să se depărteze de bazele americane cu o distanţă nu mai mică de 1.000 de metri începând de duminică seară„, a avertizat miliţia, citată de televiziunea al-Mayadeen, relatează Reuters.

Două atacuri au vizat aproape simultan sâmbătă seară Zona Verde ultrasecurizată din Bagdad şi o bază aeriană irakiană în care se aflau soldaţi americani aflată la nord de capitală, au declarat responsabili ai serviciilor de securitate.

Două obuze de mortieră au lovit Zona Verde din Bagdad, unde se află ambasada americană atacată marţi de mii de combatanţi şi susţinători ai grupărilor pro-Iran din Irak.

Aproape în acelaşi timp, la mai puţin de o sută de km mai la nord, două rachete Katiuşa s-au abătut asupra bazei aeriene Balad, bază irakiană de mari dimensiuni în care se află trupe şi avioane americane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here