Comandant al trupelor paramilitare iraniene care ucid demonstranți, mitraliat în fața propriei case

sursa: Twitter / Ilan Zalayat

Abdolhossein Mojaddami, comandantul trupelor Basij din regiunea Khuzestan, a fost mitraliat și ucis în fața propriei case de două indivizi necunoscuți. Atacatorii au venit pe o motocicletă, l-au ucis de bărbat și au plecat. Trupele Basij, sau Forța pentru Mobilizarea Rezistenței, sunt una dintre cele cinci ramuri al Gărzilor Revoluționare. Este o structură paramilitară formată din voluntari, folosită mai ales la reprimarea brutală a protestelor de stradă și la supravegherea respectării moralei islamice în public.

Unul dintre agresori are înarmat cu o pușcă de vânătoare, iar celălalt avea în mână o armă de asalt. Ambii aveau fețele acoperite, a scris presa iraniană. Investigația este abia la început, așa că nu există un motiv clar. Dar având în vedere că trupele Basij au fost implicate în violențele contra protestatarilor, în urma cărora peste 1500 de oameni au fost uciși, nu este greu de imaginat de ce un comandant de rang înalt ar fi detestat. Uciderea lui Abdolhossein Mojaddami, asociat al lui Qasem Soleimani, ar putea fi semn că regimul începe să scape situația de sub control, a scris Jerusalem Post.

Khuzestan este o provincie bogată în petrol, aflată în nordul Golfului Persic și care se învecinează cu Irak. Deși aici se află 80% dintre sondele de petrol și 60% dintre rezervele de gaz ale Iranului, locuitorii trăiesc mai mult în sărăcie. În zonă locuiește o importantă minoritate arabă, care formează în jur de o treime din populație. Provincia a cunoscut numeroase răscoale în ultimele decenii. Cel mai recent incident de amploare a fost în septembrie 2018, când atacatori înarmați au deschis focul la o paradă militară a Gărzilor Revoluționare. 25 de oameni au murit atunci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here