O sindrofie dedicată „Grădinilor Senatului” a sabotat votul inițiativei „Fără penali în funcții publice”? USR: „PSD, PNL şi UDMR au boicotat”

Foto: Senat.ro

Biroul permanent al Senatului nu a întrunit cvorum necesar pentru a desfăşura şedinţa de joi programată la ora 12.00. Prin urmare, iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice” nu va mai intra la vot într-un plen al forului legislativ, aşa cum a solicitat liderul senatorilor USR Radu Mihail.

„PSD, PNL şi UDMR au boicotat şedinţa de BP convocată de USR la ora 12.00. În acest moment la Senat are loc o sindrofie cu membrii Biroului permanent şi diplomaţi pentru a prezenta şantierul «Grădinile Senatului»”, a arătat USR într-un anunţ de presă.

Potrivit unui comunicat de presă al Senatului, joi are loc ceremonia oficială de prezentare şi plantare a lalelei „Tulipa Uranus”, o varietate nouă de lalea creată şi dedicată proiectului „Grădinile Senatului – Memorial Uranus”, eveniment organizat de instituţie cu sprijinul Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România.

„Prin forma sa spectaculoasă şi culoarea roşu-sângeriu, laleaua Uranus omagiază trecutul şi sacrificiul făcut de comunitatea vechiului cartier Uranus şi, în acelaşi timp, celebrează iubirea faţă de natură şi frumos şi contribuie la perceperea grădinii ca spaţiu de mediere şi reconciliere”, arată documentul de presă.

Sursa citată prezintă şi programul evenimentului şi anume de la ora 12.40 va fi prezentarea şi plantarea lalelei „Tulipa Uranus” şi a unui carpen în „Grădinile Senatului”, iar de la 12.50 va avea loc o conferinţă de presă comună a preşedintelui interimar al Senatului Robert Cazanciuc şi E.S. Roelof Sander van Ees, ambasadorului Regatului Ţărilor de Jos în România.

Au participat la Biroul permanent de joi doar preşedintele Senatului Robert Cazanciuc şi senatorul USR George Dircă, au declarat surse politice pentru News.ro.

Senatul nu a avut miercuri cvorumul de minim 68 de senatori pentru a desfăşura plenul şi vota asupra acestei iniţiative cetăţeneşti. 

Preşedintele Senatului Robert Cazanciuc a precizat că toţi parlamentarii PSD au fost prezenţi în sala de plen, în afară de puţin colegi care nu au putut participa din motive medicale. El a mai spus că PNL a lipsit de la şedinţă „probabil pentru a-şi proteja penalii aflaţi pe listele parlamentare”, iar USR şi-a boicotat pur şi simplu propria iniţiativă „Fără penali în funcţii publice”.

În schimb, Dan Barna a declarat miercuri că senatorii USR nu au vrut să participe la acest simulacru de plen al Senatului, unde trebuia să fie votată iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice” şi, în cazul în care ar fi fost asigurat cvorumul de prezenţă necesar, nu ar fi fost atinse cele 90 de voturi care trebuiau să fie pentru a adopta proiectul.

Înaintea plenului Senatului de miercuri, senatoarea PNL Alina Gorghiu a declarat că liberalii vor vota „pentru” iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”, dacă va ajunge la vot miercuri, chiar dacă nu are raport proiectul din cauza PSD. Cu toate acestea, ea a făcut apel la orice senator pentru a nu gira acţiunile antidemocratice ale social-democraţilor şi să nu participe fizic la plenul „prin care se doreşte refacerea majorităţii PSD în forurile de decizie ale Senatului, lucru care se va traduce în sabotarea zilnică a Guvernului, în demersuri de un populism deşănţat şi aruncarea în aer a stabilităţii financiare”.

La rândul său, liderul senatorilor PNL Daniel Fenechiu explicat că a fost decis în Comitetul liderilor de grupuri ca plenul de miercuri să aibă loc online.Comisia de constituţionalitate a Senatului a adoptat marţi un raport favorabil pentru propunerea legislativă privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei cunoscută sub denumirea „Fără penali în funcţii publice”. Totuşi, raportul a fost dat fără a fi unul comun cu cei din Comisia juridică.Pe 14 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de prim for sesizat, iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Au fost 295 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37 care spune că: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

După dezbaterile în comisiile reunite, iniţiativa urmează să fie supusă votului plenului Senatului. În cazul în care ea primeşte votul favorabil a două treimi din numărul senatorilor, Guvernul ar urma să organizeze referendumul de modificare a Constitiţiei în 30 de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here