Oficial al Forțelor Spațiale SUA: China dezvoltă capacități spațiale „de două ori mai repede decât SUA”

Generalul David Thompson, vice-șeful operațiunilor spațiale pentru Forța Spațială a SUA, a declarat sâmbătă că China își dezvoltă capacitățile spațiale la „de două ori mai mult decât SUA”, notează CNN.

Într-un grup de experți și lideri spațiali americani care au vorbit la Forumul național de apărare Reagan într-un dialog moderat de Kristin Fisher de la CNN, generalul Thompson a avertizat că China ar putea depăși SUA în ceea ce privește capacitățile spațiale până la sfârșitul deceniului.

Printre participanți au fost și reprezentantul Jim Cooper, un democrat din Tennessee care prezidează Subcomitetul pentru forțe strategice al Comisiei pentru forțele armate din Camera Reprezentanților, și de Chris Kubasik, președintele L3Harris Technologies, o firmă din domeniul apărării care dezvoltă sisteme spațiale și aeropurtate.

Întrebat dacă SUA concurează într-o cursă spațială cu China, Cooper a răspuns: „La naiba, da”.

Atât Thompson, cât și Kubasik au fost de acord cu răspunsul lui Cooper.

Cooper a spus că Forța Spațială a SUA nu se mișcă suficient de repede pentru a „ține pasul” cu industria privată.

„Este minunat că sectorul privat este mult mai inovator decât Forța noastră, dar noi trebuie să facem în așa fel încât Forța Spațială să fie mult mai inovatoare și să încerce să țină pasul cu sectorul privat”, a spus Cooper.

„Pentru a fi cu adevărat superiori, trebuie să trecem dincolo de imaginația lui Elon Musk, de imaginația lui Jeff Bezos și dincolo de buzunarele lor. Bugetul este de 17 miliarde de dolari în acest moment. Sunt bani mulți, dar având în vedere cât de important este spațiul, întrebarea e dacă facem suficient de mult”, a adăugat el.

„De fiecare dată când ne întâlnim, congresmanul Cooper întreabă cu ce ne poate ajuta, iar cererea mea este întotdeauna aceeași: să fie în continuare cel mai puternic susținător al nostru și criticul nostru cel mai dur. Și pot spune că azi a jucat eficient în ambele roluri”, a fost replica lui Thompson.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here