Oficial ceh: Ucraina ar putea furniza lucrători pentru industria de armament din Cehia

Lucrători ucraineni înalt calificaţi ar putea suplini miile de posturi neacoperite din industria producţiei de armament din Cehia pentru a ajuta la satisfacerea cererii determinate de războiul din Ucraina, a declarat luni un oficial ceh din domeniul apărării, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Cehia este unul dintre principalii furnizori de arme către Kiev, dintre statele membre ale NATO, de la începerea invaziei ruse din Ucraina la 24 februarie. Livrările au golit însă stocurile, iar oficialii cehi atrag atenţia că ar putea dura ani pentru completarea lor.

Unii producători cehi de armament au semnalat deja că sunt nevoiţi să îşi crească forţa de muncă.

„Vor exista mii de locuri de muncă”, a declarat ministrul adjunct al Apărării din Cehia, Tomas Kopecny, la postul public de radio, sugerând că lucrătorii ar putea veni din Ucraina, a cărei industrie de armament a fost vizată de atacurile ruseşti.

„Depinde cum vor creşte capacităţile de producţie ale companiilor ceheşti sau producţia uzinelor comune de arme dintre Cehia şi Ucraina”, a spus el.

Potrivit lui Kopecny, premierul ceh Petr Fiala a fost de acord să primească experţi în arme ucraineni, atunci când s-a întâlnit la Kiev, în octombrie, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Proprietarul unui important producător de arme, Czechoslovak Group, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că Ucraina lansează 40.000 de obuze pe săptămână din câteva sute de mortiere, furnizate de Occident, împotriva invadatorilor ruşi.

„S-au făcut multe livrări către Ucraina. Dar adevărul e că, în prezent, ucrainenii trag mai puţin decât ar putea, pentru că nu au suficientă muniţie”, a spus Michal Strnad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here