Oficial chinez: „Putin este nebun”. Beijingul se îndoieşte tot mai mult de aliatul său rus

Invazia Ucrainei a izolat Rusia pe scena internaţională, iar eşecurile repetate ale trupelor ruse pe front şi comportamentul considerat eratic al lui Vladimir Putin îl pun pe gânduri unul dintre ultimii aliaţi ai acestuia, China, unde cadre chineze au declarat cotidianului britanic Financial Times (FT) că Beijingul vrea să se distanţeze de Moscova, transmite News.ro.

Invazia Ucrainei a reuşit să rupă Rusia de aproape tot restul comunităţii internaţionale, însă Kremlinul poate conta în continuare pe câteva ţări, între care Iranul – şi dronele sale – sau China, cel puţin pentru moment, pentru că, potrivit declaraţiilor făcute de către unii conducători ai regimului FT şi preluate de către postul britanic Sky News joi, Guvernul comunist se gândeşte să-şi schimbe politica şi să abandoneze Rusia.

În afara consideraţiilor geopolitice stricte, mai întâi comportamentul preşedintelui rus Vladimir Putin este cel care alimentează aceste îndoieli.

”Putin este nebun”, este de părere unul dintre cadrele intervievate de ziarul britanic.

”Decizia de a invada Ucraina a fost luată de către un număr mic de persoane”, continuă el.

Cu privire la acest lucru, sursele chineze întrebate sunt cât se poate de formale.

Beijingul nu a fost avertizat cu privire la invazia Ucrainei de către vecinul acesteia.

Cu toate acestea, China şi-a jucat fidel, de zece luni, rolul de partener al Rusiei şi a refuzat să susţină sancţiunile impuse acesteia din urmă.

Însă situaţia pare tot mai plină de capcane, potrivit declaraţiei la FT unui oficial chinez.

”China nu ar trebui să urmeze Rusia” în dosarul ucrainean, este el de părere.

Intenţiile sau gândurile ascunse ale Chinei în acest subiect rămân destul de vagi.

Însă, indiferent că este vorba despre oferirea unor garanţii Occidentului, desolidarizarea de Moscova fără a o renega înn mod public sau despre o ruptură clară cu Rusia, ideea este de a se distanţa faţă de Kremlin şi de liderul de la Kremlin, pentru a nu fi antrenată în eventuala lui cădere în marasmul ucrainean.

Acest scepticism chinez tot mai mare se explică prin schimbarea analizei militare a Beijingului.

Potrivit unor elemente culese de către presa anglo-saxonă, Xi Jinping şi ai săi cred nu mai cred în posibilitatea victoriei armatei ruse şi se tem, mai degrabă, că Rusia urmează să iasă slăbită pe termen lung din acest război.

Or alianţa rusă nu este atât de mirifică.

Efortul rus de război alterează în mod semnificativ o economie rusă care se clătina deja, iar închiderea diplomatică a Rusiei nu riscă să ajute China în schimburile ei cu alţi parteneri.

Vladimir Putin spunea, în urmă cu câteva săptămâni, că doreşte să consolideze legăturile cu China, pentru a face faţă ”provocărilor Occidentului”. Însă este nevoie de doi pentru a consolida relaţiile bilaterale.

INFO RUSIA | Putin umblă deja cu urna / Confiscați, confiscați / Și ocupanți, și hoți / Ventilatorul Patrușev / Tendință: bărbatul rus își sapă groapa, femeia își face casă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here