Oficial Fed: Pandemia de coronavirus se va atenua şi va permite o creştere „foarte puternică” a economiei

Sursa: Pixabay

Pandemia de coronavirus ar trebui să se atenueze în prima jumătate a acestui ani şi să permită o creştere ”foarte puternică” a economiei Statelor Unite în 2021, a afirmat, miercuri, preşedintele Rezervei Federale din St. Louis, James Bullard, transmite Reuters, preluat de News.ro.

”Criza de sănătate se va atenua în lunile următoare” pe măsură de mai mulţi oameni vor fi vaccinaţi, a spus Bullard.

Pe măsură ce se va întâmpla acest lucru, familiile vor putea să recurgă la economiile ”excepţional de ridicate” şi la resursele financiare aflate la dispoziţie după un an în care programele guvernamentale au pompat mii de miliarde de dolari în economie.

”Politicile fiscale şi monetare au fost agresive în mod special, iar rezultatele macroeconomice au fost cu mult mai bune decât n-am aşteptat”, a afirmat Bullard în remarci pregătite pentru un eveniment organizat de CFA Society of St. Louis.

Aproximativ 10% din populaţia SUA a primit cel puţin una din cele două doze din vaccinul pentru coronavirus.

Aşteptările optimiste ale oficialului Fed sugerează că rata şomajului din SUA ar putea scădea de la nivelul actual de 6,7% până la 4,8%, în lunile următoare. Este un nivel mai ridicat faţă de cel de 3,5% înregistrat înainte de pandemie, dat sub media de 5,6% aferentă perioadei de după Al Doilea Război Mondial.

De asemenea, redresarea pieţei muncii ar fi mult mai rapidă comparativ cu cea care a avut loc pe parcursul a multor ani după recesiunea din 2007-2009.

Bullard nu şi-a condiţionat estimările de noi cheltuieli guvernamentale.

Congresul dezbate în prezent un program de susţinere a economiei în valoare de 1.900 de miliarde de dolari, propus de administraţia Biden.

În SUA sunt în prezent cu 9 milioane de locuri de muncă mai puţine comparativ cu anul trecut, iar milioane de oameni au ieşit complet de pe piaţa muncii, categirie care nu este inclusă în rata şomajului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here