OLAF, semnal de alarmă către statele UE privind escrocheriile legate de vaccinurile anti-COVID

Pretinşi intermediari au încercat să vândă un miliard de doze de vaccin împotriva Covid-19 Europei – doze care nu există în realitate – în valoare de aproximativ 14 miliarde de euro, anunţă Oficiul european de luptă împotriva fraudelor (OLAF), escroci care au vrut să facă bani rapid, în contextul în care ţările europene se confruntă cu întârzieri în livrarea vaccinurilor şi caută disperate să-şi procure cât mai multe doze în afara contractelor prin Uniunea Europeană (UE), relatează agenția Reuters, citată de News.ro.

Directorul general al OLAF, Ville Itälä, precizează în acest comunicat, că acest tip de fraude poate lua diverse forme: „de exemplu, fraudatorii pot propune cantităţi importante de vaccin, să livreze un eşantion pentru a primi avansul, iar apoi să dispară cu banii. Ei pot, de asemenea, să pretindă că reprezintă intermediari legitimi şi să aibă acces la vaccin”.

Aceste practici sunt imputabile atât unor infractori „profesionişti”, cât şi unor indivizi oportunişti.

Astfel, există riscul ca unele dintre aceste fraude să fie suficient de credibile şi ca false vaccinuri să apară pe piaţa europeană.

Din cauza lentorii livrării vaccinurilor împotriva Covid-19, unele state membre UE cred că poate fi mai rapid şi mai eficient să comande ele însele doze de vaccin.

„OLAF şi-a consolidat deja o anchetă în curs cu privire la false produse în lupta împotriva Covid-19 (…). Obiectivul este de-acum să facem faţă comerţului ilegal cu vaccin împotriva Covid-19, mai ales atunci când este vorba despre contrafaceri”, anunţă Ville Itälä.

ACHIZIŢII DISPERSATE

Europol avertiza la sfârşitul lui decembrie cu privire la viitoare înşelătorii privind vaccinuri împotriva Covid-19, o adevărată nouă mană financiară, apărută odată cu criza sanitară.

În timpul primei izolări, asemenea trafice au fost observate cu privire la măşti de protecţie, a căror cerere a „explodat” atunci.

Autorităţile europene anchetează în prezent cu privire la o ofertă de vaccinuri transmisă Veneţiei, în Italia, de către intermediari anonimi.

Statele membe UE sunt tot mai tentate să comande vaccinuri separat.

Până la 28 februarie, 4,8% din populaţia UE a fost vaccinată cu cel puţin o doză de vaccin împotriva Covid-19.

Franţa nu exclude să-şi procure vaccin în afara acordurilor europene. „În cazul în care sunt disponibile doze de vaccin (împotriva Covid-19), instrucţiunile sunt clare: Franţa va cumpăra imediat”, anunţa Jean Castex.

Ungaria a aprobat şi primit vaccinuri din Rusia şi China, iar Cehia şi Slovacia fac la fel, fără să mai aştepte autorizarea europeană a acestor vaccinuri.

Aceste achiziții dispersate reprezintă pentru escroci ocazii de vinde false vaccinuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here