OMS a crescut nivelul de alertă privind amenințarea reprezentată de coronavirus la „foarte ridicat”

breaking news

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat vineri că a stabilit la „foarte ridicat” nivelul de amenințare legat de noul coronavirus, care a contaminat circa 79.000 de persoane în China și peste 5.000 în restul lumii, scrie AFP.

Trebuie acum să ridicăm evaluarea riscului de propagare și a riscului de impact a Covid-19 la un nivel foarte ridicat la nivel mondial„, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă. Este vorba de cel mai ridicat nivel folosit de OMS.

Acesta a precizat că peste 20 de vaccinuri sunt în curs de dezvoltare în lume și mai multe produse terapeutice sunt în curs de testare clinică. Primele rezultate sunt așteptate în „câteva săptămâni”, a subliniat acesta.

China a fost până recent unicul focar mondial de coronavirus, dar riscul s-a multiplicat cu apariția a noi țări-sursă precum Coreea de Sud, Iran sau Italia.

În China, de unde a pornit epidemia în decembrie, virusul a ucis 2.791 de persoane. În restul lumii, au murit 67 de oameni.

Ceea ce vedem acum sunt epidemii legate de Covid-19 în mai multe țări, dar majoritatea cazurilor pot fi încă atribuite unor contacte comune sau unor grupuri de cazuri„, a arătat șeful OMS.

Cheia pentru a stopa coronavirusul este ruperea lanțurilor de transmisie„, a avertizat el.

Deși OMS a ridicat nivelul de amenințare, consideră că nu este vorba de o pandemie.

O pandemie este o situație în care „toți cetățenii sunt expuși”, ceea ce nu este cazul acum, a explicat directorul pentru programe de urgență al OMS, Dr. Michael Ryan.

„Dacă ar fi fost vorba de o epidemie de gripă am fi vorbit de pandemie”, dar în cazul noului coronavirus „am constatat că, prin măsuri de control, cursul epidemiei poate fi oprit de manieră semnificativă”, a arătat el.

OMS avertizează: Coronavirusul va ajunge în majoritatea țărilor din lume, dacă nu chiar în toate

OMS a avertizat, tot vineri, că noul coronavirus va afecta ”majoritatea statelor din lume, dacă nu chiar pe toate”, potrivit Guardian. O mare problemă o constituie și pacienții reinfectați, neștiindu-se în acest moment care sunt cauzele pentru care aceștia sunt testați pozitiv la scurt timp după ce s-au însănătoșit.

Avertismentul vine după ce, vineri, Nigeria a confirmat primul caz din Africa subsahariană.

Epidemia devine tot mai extinsă”, a declarat un purtător de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, într-o conferință de presă susținută la Geneva. “Scenariul în care noul coronavirus ajunge în mai multe state, dacă nu chiar în toate statele din lume, este ceva ce am luat în calcul de ceva vreme și am și avertizat acest lucru”, a spus el.

Mai multe țări au anunțat vineri primele cazuri de infecții- Nigeria, Estonia, Danemarca, Olanda, Lituania și Mexic, peste 50 de state fiind afectate. În același timp, în România au fost confirmate încă două cazuri.

Lindmeier a adăugat că OMS analizează cu atenție informațiile legate de unii pacienți care sunt reinfectați.
Trebuie să studiem cu atenție cum au fost făcute testele, cum a fost examinată persoana, dacă a fost trecut cu vederea faptul că virusul a rămas ascuns undeva în organism sau dacă s-au reinfectat prin alte mijloace. Nu suntem în situația de a spune dacă este posibil sau nu ca virusul să fie reactivat în organism sau pacientul să fie reinfectat. În general, ne-am aștepta ca persoana care a fost infectată cu coronavirus să devină imună, cel puțin pentru o anumită perioadă. Însă, repet, asta este ceva ce încă nu știm”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al OMS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here