Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a acordat joi prima omologare de urgenţă de la începutul pandemiei de COVID -19 pentru vaccinul Pfizer-BioNTech, facilitând astfel calea pentru ţările care doresc să utilizeze vaccinul rapid, potrivit unui comunicat ONU, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Acesta este un pas pozitiv pentru a asigura un acces universal la vaccinurile anti-COVID-19”, a explicat Mariangela Simao, responsabilă cu accesul la medicamente în cadrul OMS, se arată în comunicat.

Această procedură, pe care OMS o poate utiliza în caz de urgență de sănătate, permite țărilor care nu au mijloacele de a determina singure eficacitatea și siguranța unui medicament, să aibă mai mult acces rapid la terapie.

Procedura permite, de asemenea, UNICEF, agenția ONU care se ocupă de o parte importantă a logisticii distribuției vaccinurilor anti-Covid în întreaga lume și Organizației Panamericane a Sănătății s[ cumpere vaccinul pentru distribuție în țările sărace, se arată în declarație.

Dr. Simao a adăugat, totuși, că „a fost necesar un efort și mai mare pentru a putea avea suficiente doze de vaccin pentru a satisface nevoile populațiilor prioritare din întreaga lume”.

Vaccinul Pfizer-BioNTech a fost deja injectat de câteva săptămâni în Regatul Unit, dar și în Uniunea Europeană, Statele Unite sau chiar în Elveția. Câteva milioane de oameni au fost deja imunizați cu acest produs, estimat a fi 95% eficient, dar care necesită temperaturi ultra scăzute de -80 grade Celsius, ceea ce face ca distribuția și depozitarea să fie mai dificile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here