OMS cere lumii să continue vaccinarea cu serul AstraZeneca. „E important să amintim că Covid-19 poate provoca cheaguri de sânge şi un nivel scăzut al trombocitelor”

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut, vineri, ca lumea să continue Administrarea vaccinurilor pentru Covid-19 ale AstraZeneca, afirmând că acestea au un profil pozitiv între beneficii şi riscuri, potrivit unui comunicat al OMS, citat de Reuters, preluat de News.ro.

”Cerem ţărilor să continue să folosească acest vaccin important pentru Covid-19”, a afirmat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă susţinută la Geneva.

Acesta a făcut declaraţia după ce comisia pentru siguranţă a vaccinurilor a OMS a afirmat că datele disponibile referitoare la vaccinul AstraZeneca nu indică vreo creştere a formării cheagurilor de sânge în urma imunizării cu acest vaccin.

Autorităţile de reglementare în domeniul sănătăţii din Europa şi Marea Britanie au afirmat în această săptămână că beneficiile imunizării cu vaccinul AstraZeneca sunt mai mari decât riscurile, anunţuri care au determinat mai multe ţări să reia vaccinările.

”Nu există nicio îndoială. Covid-19 este o boală mortală, iar vaccinul realizat de Oxford-AstraZeneca poate să o prevină. Este important să ne aducem aminte că boala Covid-19 poate provoca cheaguri de sânge şi un nivel scăzut al trombocitelor”, a afirmat Ghebreyesus.

Comisia consultativă globală privind siguranţa vaccinurilor a OMS a afirmat într-un comunicat că vaccinul AstraZeneca ”are un profil pozitiv între beneficii şi risc” şi ”un potenţial extraordinar” în prevenirea infectărilor şi reducerea deceselor.

Comisia OMS, formată din 12 experţi independenţi, care s-a întrunit virtual de marţi până joi, a analizat datele referitoare la siguranţă din Europa, Marea Britanie, India şi baza de date globală a OMS.

”În timp ce au fost raportate şi cazuri foarte rare şi unice de evenimente tromboembolice în combinaţie cu trombocitopenie, cum ar fi tromboza sinusului venos cerebral,  în urma vaccinărilor cu vavaccinul pentru Covid-19 al AstraZeneca în Europa, nu este sigur că au fost provocate de vaccinare”, potrivit comunicatului instituţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here