OMS, misiune în Wuhan, epicentrul pandemiei, pentru a căuta originea coronavirusului

Echipa internaţională a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii însărcinată cu anchetarea originii virusului care a provocat pandemia va merge în regiunea chineză din Wuhan, unde a izbucnit epidemia, fără a fi „supervizată” de Beijing, a asigurat vineri un responsabil al agenţiei, scrie News.ro, care citează AFP.

Săptămâna aceasta, OMS a indicat faptul că această misiune internaţională va merge în China în ianuarie, fără a da mai multe detalii despre locurile pe care le vor vizita, nici despre data sosirii lor.                

„Echipa va merge la Wuhan, este obiectivul misiunii”, a declarat responsabilul situaţiilor de urgenţă sanitară de la OMS, Michael Ryan, în conferinţă de presă. „Încă nu avem o dată de plecare căci organizăm logistica privind vizele şi zborurile, dar ne aşteptăm ca echipa să plece în prima săptămână din ianuarie”, a precizat el.                

El a mai spus că experţii vor fi plasaţi în carantină la sosire şi vor trece prin Beijing, din „curtoazie” pentru China.       

„Dar obiectivul aceste misiuni este de a merge unde au fost depistate primele cazuri la oameni”, a insistat el.                

Oamenii de ştiinţă cred în general că gazda originală a virusului este un liliac, dar nu se cunoaşte animalul intermediar care a permis contaminarea umană.                

Misiunea OMS este compusă din zece oameni de ştiinţă (Danemarca, Marea Britanie, Olanda, Australia, Rusia, Vietnam, Germania, Statele Unite, Qatar şi Japonia) recunoscuţi în domeniile lor de competenţă şi are ca misiune să urmărească originile virusului şi să afle cum s-a transmis la om.               

„Echipa este una a OMS, de experţi internaţionali de renume. Vom colabora cu colegii noştri chinezi, iar ei nu-i vor superviza pe colegii noştri”, a răspuns Ryan.

Statele Unite – ţara cea mai îndoliată de pandemie cu peste 310.000 de morţi – au acuzat public Beijingul că a ascuns lucruri şi că OMS ascultă de voinţa autorităţilor chineze.       

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here