Omul de afaceri Călin Donca, reţinut într-un dosar de evaziune fiscală, delapidare, înşelăciune şi manipularea pieţei de capital

Patru persoane, între care şi omul de afaceri Călin Donca, au fost reţinute de procurorii DIICOT Braşov, într-un dosar care vizează o grupare specializată în evaziune fiscală, delapidare, înşelăciune şi manipularea pieţei de capital. Membrii grupării ar fi înregistrat în contabilitatea unor firme documente fictive şi ar fi creat propria monedă virtuală, inducând în eroare numeroase persoane prin diseminarea de informaţii nereale potrivit cărora investiţia în această monedă virtuală poate genera câştiguri de o sută de ori mai mari. Cu o parte din banii obţinuţi, liderul grupării ar fi achiziţionat bunuri de lux. Trei dintre persoanele reţinute au fost prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă, transmite News.ro.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a anunţat, marţi, că procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Braşov au dispus reţinerea a 4 inculpaţi, cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, operaţiuni de manipulare a pieţei de capital.

”În cauză s-a reţinut că, începând cu anul 2021, inculpaţii au constituit, în municipiul Braşov, un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor venituri financiare consistente prin săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, constând în aceea că au  înregistrat în evidenţele contabile ale unor societăţi comerciale pe care le deţineau sau controlau, documente care atestă operaţiuni fictive cu consecinţa micşorării bazei de calcul a impozitului pe profit şi măririi cuantumului taxei pe valoare adăugată deductibilă, sustrăgându-se astfel de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului consolidat al statului cu consecinţa producerii unui prejudiciu de 4.346.286 de lei”, a arătat DIICOT.

Potrivit sursei citate, tot prin utilizarea unor documente false, liderul şi-a însuşit din patrimoniul unei societăţi comerciale suma de 8.337.746 de lei, pe care a folosit-o în interesul său şi al celorlalţi membri ai grupării infracţionale. Cea mai mare parte a sumei a transferat-o în conturile unei societăţi înregistrată în Emiratele Arabe Unite – Dubai aparţinând membrilor grupului sau  controlată de aceştia, iar cu restul banilor a achiziţionat bunuri de lux, în valoare de 340.000 USD.

”Din cercetările efectuate a mai rezultat că membrii grupului infracţional au iniţiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, creând propria monedă virtuală şi au efectuat operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin diseminarea în spaţiul public a unor informaţii nereale potrivit cărora suma investiţia în această monedă virtuală poate genera câştiguri de 100 de ori mai mari, inducând în eroare un număr nedeterminat de persoane de la care au obţinut aproximativ 700.000 USD”, susţin anchetatorii.

Luni, procurorii DIICOT Braşov, împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, au pus în aplicare 17 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Braşov, Dolj şi Buzău, fiind identificate şi ridicate mai multe mijloace de probă. De asemenea, au fost indisponibilizate trei autoturisme de lux.

Marţi, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Braşov, cu propunerea de arestare preventivă a trei dintre inculpaţi, pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

La activităţi au participat poliţişti din cadrul brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Craiova şi Ploieşti, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, precum şi luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale Braşov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here