ONU condamnă tendinţa ”crudă” a loviturilor duble ale Rusiei în Ucraina

Sursa: UN.org

Organizaţia Naţiunilor Unite a condamnat joi atacurile „crude şi inacceptabile” asupra echipelor de salvare şi a persoanelor rănite în Ucraina, spunând că folosirea de lovituri duble reprezintă o „schemă tulburătoare”, relatează AFP.

„Am văzut în ultimele săptămâni o schemă extrem de tulburătoare în succesiunea atacurilor”, a declarat Edem Wosornu, în numele şefului Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA) Martin Griffiths, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, potrivit Agerpres.

„În timp ce primii salvatori sau echipe de urgenţă se grăbesc la locul unui atac, o a doua lovitură vizează acelaşi loc, omorând răniţii şi provocând decesul şi rănirea membrilor echipelor de salvare”, a spus ea.

„Acest lucru agravează suferinţa răniţilor şi împiedică echipele de salvare să-şi facă treaba”, a mai afirmat Edem Wosornu.

„Atacurile care vizează răniţii şi pe cei care le vin în ajutor sunt interzise de dreptul internaţional umanitar. Sunt crude, inacceptabile şi trebuie să înceteze”, a insistat ea.

Ucraina a acuzat Rusia de mai multe ori în ultimele săptămâni că a lansat astfel de atacuri, numite „lovituri duble”, care constau în bombardarea unui loc prima dată, apoi a doua oară când sosesc echipele de prim ajutor.

Edem Wosornu a deplâns faptul că Ucraina „suferă unul dintre cele mai grave atacuri de la începutul războiului”. „Nu trece o zi fără ca loviturile aeriene să distrugă vieţile şi mai multor familii din întreaga ţară”, a mai spus ea.

„Escaladarea acestui război este o ameninţare directă la adresa stabilităţii regionale şi a securităţii internaţionale. Mai presus de toate, este o ameninţare existenţială pentru poporul ucrainean”, a declarat Miroslav Jenca, subsecretar general al ONU pentru Europa, denunţând mai ales atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here