ONU: Războiul din Ucraina a cauzat cea mai rapidă şi cea mai amplă strămutare de persoane din ultimele decenii

Invazia Rusiei în Ucraina a cauzat ”cea mai rapidă şi cea mai amplă strămutare de persoane din ultimele decenii”. Aproximativ 14 milioane de oameni au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele de la începutul războiului, a declarat miercuri Filippo Grandi, Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi, relatează CNN.

Organizaţia Naţiunilor Unite este tot mai îngrijorată de iarna grea cu care s-ar putea confrunta ucrainenii după atacurile asupra infrastructurii energetice, dar şi de numărul mare de persoane strămutate din cauza războiului.

Invazia rusă în Ucraina a condus la cea mai rapidă şi cea mai amplă strămutare de persoane care a avut loc în ultimele decenii. Aproximativ 14 milioane de oameni au fost forţaţi să îşi părăsească casele din 24 februarie”, a declarat miercuri Filippo Grandi, Înaltul Comisar al Naţiunilor Unitr pentru refugiaţi, într-un comunicat, citat de News.ro.

Ucrainenii sunt pe cale să se confrunte cu una dintre cele mai grele ierni din lume în circumstanţe extrem de dificile. Organizaţiile umanitare şi-au mărit drastic răspunsul, dar trebuie să se facă mai multe, începând cu încheierea acestui război fără sens”, a scris Grandi într-un mesaj adresat Consiliului de Securitate al ONU.

El a subliniat că realitatea din teren arată o tendinţă contrară, conflictul continuă, iar ”distrugerea cauzată de atacurile asupra infrastructurii civile, care se întâmplă chiar în timp ce vorbim, face ca răspunsul umanitar să pară doar o picătură într-un ocean de lipsuri”, a adăugat Grandi.

În noaptea de miercuri, atacurile ruseşti au vizat din nou infrastructura energetică şi reţeaua de apă, între altele în oraşul Krivoi Rog, din sudul Ucrainei.

viewscnt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here