ONU: Talibanii au început „vânătoarea din ușă în ușă”. Îi caută pe afganii care au colaborat cu NATO și SUA

Talibanii au „masacrat” și au torturat în iulie, mai mulți membri ai minorității Hazara din Afganistan, se arată într-un raport publicat joi de Amnesty International. Totodată, un document al ONU arată că talibanii au început „vânătoarea” celor care au lucrat și au colaborat cu forțele NATO și SUA și merg „din ușă și ușă” căutându-i și amenințându-le familiile, relatează BBC și Aljazeera

În raportul Amnesty International se arată că nouă bărbați aparținând comunității Hazara, al treilea grup etnic ca mărime din Afganistan, au fost omorâți între 4 și 6 iulie în provincia Ghazni, scrie BBC. Membrii comunității Hazara s-au confruntat permanent cu discriminare și persecuție în Afganistan și Pakistan.

Organizația pentru drepturile omului a vorbit cu mai mulți martori și au analizat dovezile fotografice după asasinate.

Oamenii au spus că atunci când luptele dintre talibani și forțele guvernamentale s-au intensificat au fugit în munți, iar la un moment dat câțiva s-au întors în Mundarakht după alimente. Talibanii le jefuiseră însă casele și îi așteptau. Pe alții îi atacaseră în timp ce erau în drum spre casele lor.

În total, șase bărbați au fost împușcați, unii în cap, iar trei au fost torturați până la moarte. Un martor a povestit că i-a întrebat pe talibani de ce sunt atât de brutali, iar unul i-ar fi răspuns că în timpul unui război, „toată lumea moare”. „Nu contează dacă aveți sau nu arme. Este timpul războiului”, i-ar fi spus talibanul.

Aceste brutalități și crimele săvârșite cu sânge rece sunt o aducere aminte a istoriei trecute a guvernării talibane și „un indicator oribil a ceea ce înseamnă guvernarea lor”, a transmis secretarul general al organizației, Agnès Callamard. „Aceste crime sunt dovada faptului că minoritățile etnice și religioase sunt într-un pericol ridicat sub conducerea talibanilor în Afganistan.”, a adaugat el.

El a spus că serviciile de telefonie mobilă au fost întrerupte în multe dintre zonele care au fost ocupate de talibani, astfel încât informațiile despre crimele comise nu au ajuns să fie cunoscute până acum.

Amnesty International a cerut ONU să investigheze aceste crime și să-i protejeze pe cei aflați în pericol.

Talibanii sunt cunoscuți pentru guvernarea brutală a Afganistanului până în 2001, ei interzicând drepturile femeilor și minorităților etnice.

Într-o conferință de presă organizată după preluarea Kabul, talibanii au spus că nu se vor răzbuna împotriva celor care au lucrat cu forțele NATO și SUA, garantând că nimeni nu va fi interogat sau urmărit, că presa va fi liberă, iar femeile vor fi respectate în limitele legii sharia.

Un document al ONU a avertizat însă că luptătorii talibani „mergeau din ușă în ușă” pentru a căuta persoane care lucrau pentru forțele NATO sau pentru guvernul afgan anterior.

Documentul arată că talibanii își intensifică „vânătoarea” celor care au lucrat și au colaborat cu forțele NATO și SUA. Analiza confidențială a fost redactată de Centrul Norvegian pentru Analize Globale, care oferă ONU expertiză în domeniul informațiilor.

„Talibanii arestează și/sau amenință că îi vor ucide sau că le vor aresta membrii de familie dacă nu se predau”, se arată în document.

Analiza arată că sunt vizați în special afganii cu funcții în unitățile militare, de poliție sau din unitățile de investigații.

„Talibanii fac liste cu acești indivizi înainte de preluarea definitivă a tuturor marilor orașe”, se mai arată în analiză.

Documentul precizează că militanții au verificat persoanele în timp ce permiteau evacuarea personalului străin de pe aeroportul din Kabul.

Conform raportului, talibanii recrutează noi rețele de informatori pentru a colabora cu noul regim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here