Opozant al lui Vladimir Putin, dat jos din avion și arestat pe aeroportul din Sankt Petersburg

Un fost director al organizaţiei Rusia Deschisă (Open Russia), un grup de opoziţie care are legături cu fostul oligarh exilat şi critic al Kremlinului, Mihail Hodorkovski, a fost arestat după ce a coborât dintr-un avion la Sankt Petersburg, informează Reuters.

OVD-Info, un grup care monitorizează acţiunile poliţiei ruse împotriva reprezentanţilor opoziţiei, a declarat că Andrei Pivovarov a fost arestat pe aeroportul Pulkovo şi că a fost transferat la Comitetul de anchetă.

Organizaţia Rusia Deschisă a anunţat joi că a decis să pună capăt operaţiunilor sale din Rusia pentru a-şi proteja membrii de riscul de a ajunge la închisoare.

Autorităţile ruse au declarat indezirabilă această organizaţie cu sediul la Londra în 2017, interzicându-i practic acesteia să desfăşoare activităţi.

Aliaţii organizaţiei din Rusia şi-au continuat activismul sub acelaşi nume, dar ca persoană juridică separată, încercând astfel să se protejeze de urmăriri penale.

Legea referitoare la „organizațiile indezirabile”, adoptată în 2015, a permis Kremlinului să pună presiune și să închidă multe ONG-uri care primeau finanțare din străinătate, în special din Europa și Statele Unite.

Autoritățile ruse și-au intensificat acțiunile represive asupra opoziției pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare din septembrie, în condițiile în care partidul Kremlinului, Rusia Unită, este în scădere de popularitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here