Orban, despre ajutorul guvernului ungar în Covasna şi Harghita: Cât nu se face o discriminare, nu este afectată siguranţa naţională

Foto: INQUAM/George Călin

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a susţinut, duminică, la Covasna, că implicarea financiară a guvernului Viktor Orban în proiecte din Covasna şi Harghita nu afectează siguranţa naţională, atâta timp cât „nu se operează o discriminare”.

„Întotdeauna am spus că nu poate fi acordat acest ajutor (din partea guvernului Victor Orban – n. red.) pe criterii etnice. Dacă se derulează un astfel de program de sprijin, el trebuie să se deruleze către orice fel de cetăţean român, indiferent că este de etnie maghiară, că este român sau german. Atât timp cât nu se dă cu dedicaţie numai către cetăţenii români de origine maghiară, nu se operează o discriminare şi are efecte, nu cred că este afectată siguranţa naţională. Dacă ar fi fost afectată siguranţa naţională, probabil am fi primit avertismente din partea instituţiilor care au competenţă să vegheze la siguranţa naţională”, a spus Ludovic Orban, în cadrul unor declaraţii de presă.

Liderul PNL a precizat că există, la nivel guvernamental, programe de susţinere a românilor din Harghita şi Covasna în vederea menţinerii identităţii naţionale.

„În timpul guvernării mele s-a constituit un serviciu special la nivelului Secretariatului General, care are programe de susţinere a românilor din Covasna şi Harghita, pentru activităţi culturale, religioase şi altele, pentru menţinerea identităţii. E un serviciu care funcţionează şi care are programe care au efecte favorabile”, a precizat liderul PNL.

Întrebat fiind despre modul în care se desfăşoară guvernarea alături de UDMR, liderul liberal a spus că este „o guvernare complicată”, dar că UDMR îşi respectă „cele mai multe înţelegeri pe care şi le ia”.

„E o guvernare complicată. Noi am mai guvernat alături de UDMR şi în perioada Convenţiei, şi după 2005 (…), UDMR are oameni competenţi, care girează cu profesionalism ministere, agenţii, autorităţi. De regulă, UDMR este un partener care îşi respectă cele mai multe înţelegeri, angajamente pe care şi le ia împreună cu partenerii de coaliţie. Sigur, sunt anumite limite peste care nu trecem”, a afirmat Orban.

1 COMENTARIU

  1. Sa ne aducem aminte ! Inainte de alegerile parlamentare ,toate sondajele ,la zi ,ofereau USR -PLUS si PNL un scor electoral , dupa redistribuiri ,de peste 50 de procente intentie de vot .Chiar inainte cu putin timp de ziua votului , din pamint din iarba verde, au aparut in spatiul public niste decizii, sustinute de seful PNL, absolut de neinteles . Pietele agroalimentare au fost inchise , scolile si-au suspendat partial activitatea , diferitele manifestari religioase ce tineau si de elementul traditional romanesc au fost si ele suspendate . Ca un facut societatea romaneasca a renuntat , la unison , in a mai participa la vot .PNL pierde cel putin 15 procente din numarul estimat al votantilor devenind singurul partid ce nu si-a realizat targhetul .PNL pierde astfel alegerile . A trebuit sa apara interventia Presedintelui Romanie ,decisiva fiind ,in formarea actualei coalitii de guvernare impreuna cu UDMR.Consecintele pierderii alegerilor au fost dramatice pentru societate .Rezultatele acesteia le vedem cu totii . Devine foarte clar pentru toata lumea cum un numar mare de promisiuni si asteptari electorale nu pot fi realizate in aceste conditii.Practic Romania mai pierde deja doi ani .Reinventarea jocului politic aduce in fata natiei un nou premier si probabil un nou sef al PNL. Fostul sef PNL poate o sa ramana in continuare seful Camerei .De aici inainte situatia politica se modifica drastic , o data cu presupusa (mai mult ca sigur ) pierdere a alegerilor din primavara anului viitor de catre Orban de Ungaria .UDMR va trebui sa renunte la a sunta guvernarea Romaniei .Premierul Citu este singurul politician roman ce are anvergura necesara impunerii proiectelor de tara sprijinit fiind de Presedintele natiunii ,de aproape toate fililale de partid , de catre votantii PNL ce isi vor reintregi numarul si vor reveni din nou alaturi de PNL-Citu , de un numar imens de nehotariti care spectatori fiind vad ce se intimpla bun in tara.- Autostrazi , drumuri de mare viteza , cai ferate , alocari de sume imense pentru dezvoltare , controlul cheltuirii banilor pe proiecte , bani ce nu vor mai fi dati clientelei politice ,Romania educata , toate acestea si multe altele,, incluse in proiectul de tara vor fi si ele etapizat realizate oferind sansa cistigarii alegerilor din 2024 de catre PNL si USR .Cetatenii vor intelege nevoia de a oferi aceasta sansa coalitiei USR -PNL , indiferent cine va cistiga alegerile prezidentiale(nu conteza numele ) .Pentru un singur ciclu electoral cetatenii au sansa de a remodela intreaga politita romaneasca .Totul este doar la un vot distanta .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here