Orban: Guvernul trebuie instalat imediat. Există riscul să nu se poată plăti salarii

Premierul-desemnat Ludovic Orban, înconjurat de cabinetul său, a făcut o conferință de presă la Parlament, după ce a depus lista cu miniștri și programul de guvernare la cele două camere. Liderul PNL a prezentat întâi situația în care PSD a lăsat țara. Acesta a spus că noul Guvern trebuie instalat rapid, altfel „există riscul să nu se poată plăti salarii”.

„După trei ani de guvernare habarnistă, care a anulat toate avantajele pe care le-am fi putut dobândi ca urmare a ciclului economic pozitiv, după o guvernare care a făcut praf toate sistemele publice din România și a distrus încrederea investitorilor în guvern și în România, după o perioadă de guvernare în care nu s-a realizat aproape nicio investiție importantă în România iar banii publici au fost risipiți prin cheltuieli nesăbuite, suntem într-un moment în care e nevoie de un guvern care să readucă România pe drumul corect.” a spus Ludovic Orban.

Premierul-desemnat a spus că este nevoie ca noul guvern să fie votat cât se poate de repede de Parlament, deoarece sunt multe priorități care pot fi îndeplinite doar de un guvern legitim.

„Avem urgențe de îndeplinit fără de care se pot creea situații extrem de grave care pot afecta viața fiecărui român. Printre obiectivele imediate pe care le avem se găsesc lucruri extrem de importante. În primul rând, ordonanța de urgență privind restructurarea guvernului. Așa cum am promis, am redus numărul de ministere iar obiectivul nostru este acela de a creea o structură guvernamentală eficientă, suplă, care să aibă capacitatea de a gestiona atât problemele curente, cât și programele de perspectivă în fiecare domeniu de activitate” a mai afirmat Ludovic Orban

Ludovic Orban vrea o rectificare bugetară imediată, care să dea banii de care au nevoie instituțiile publice și autoritățile locale ca să acopere cheltuielile până la finalul anului.

Premierul-desemnat a făcut apel la toți parlamentarii să nu facă jocul actualei puteri și să nu participe la boicotul planificat al sesiunii de validare a noul guvern. Ludovic Orban a spus că face apel la patriotismul aleșilor și i-a avertizat pe aceștia că românii îi vor judeca în funcție de cum votează.

UPDATE: Fiecare ministru desemnat va merge la ministerul alocat și va cere situația la zi, deoarece are dreptul constituțional de a face acest lucru, a spus Ludovic Orban

Premierul-desemnat a spus că guvernul demis Dăncilă nu are dreptul moral să dea o hotârâre pentru majorarea salariului minim cu 100 de lei, așa cum a anunțat premierul destituit. În cazul în care această HG va exista, guvernul PNL o va modifica. Ludovic Orban este de părere că salariul minim nu poate fi stabilit din pix, ca să îndeplinească obiective electorale. Liderul PNL a spus că va începe un dialog cu mediul de afaceri, cu sindicatele, cu patronatele, legat de salariul minim.

UPDATE 2: „În momentul de față, sunt instituții publice şi autorităţi locale care nu au resurse financiare pentru a încheia anul. Există riscul să nu se poată plăti salarii, indemnizații pentru persoanele cu dizabilități, salarii ale asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi… Există riscul ca autorităţi locale să nu mai aibe resursele financiare să asigure căldura în şcoli, iluminatul public în localităţile pe care le conduc. Este o nevoie de o rectificare bugetară care să asigure resursele financiare către toate instituţiile publice din România şi către toate autorităţile locale”, spune Ludovic Orban.

UPDATE 3: PNL a propus audierea miniștrilor-desemnați pentru marți și votul în plen pentru miercuri, a anunțat Ludovic Orban, care a spus că a trimis un calendar președinților celor două camere. „Nu mai trebuie să tragă de timp, nu mai pot să se cramponeze la putere în acest stil rușinos și penibilosă se mai cramponeze la putere” le-a spus premierul-desemnat aleșilor PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here