Orban: Situaţia Complexului Energetic Hunedoara a ajuns critică din cauza greşelilor PSD

Foto: INQUAM/Alexandru Bușcă

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat, luni, că situaţia de la Complexul Energetic Hunedoara este „critică”, din cauza greşelilor vechilor guvernări PSD, iar soluţia ar fi o companie care să aibă activele viabile şi capacitatea de a fi profitabilă, transmite Agerpres.

El a precizat că situaţia minerilor din Valea Jiului a fost discutată atât în Biroul Executiv al PNL, cât şi în cadrul coaliţiei de guvernare.

„O delegaţie a sindicatelor minerilor a fost primită în cursul săptămânii trecute şi de către domnul ministru Virgil Popescu şi de către domnul prim-ministru Florin Cîţu. În urma discuţiilor avute cu reprezentanţii minerilor, Guvernul deja a adoptat o modificare a ordonanţei de urgenţă pentru a permite plata pe o perioadă de trei luni a salariilor din fondurile de garantare. Practic, s-a permis să se utilizeze bani din acest fond şi pentru plata salariilor şi pentru companiile aflate în insolvenţă”, a explicat Orban, la Palatul Parlamentului.

În opinia sa, la Complexul Energetic Hunedoara s-a ajuns într-o situaţie critică din cauza a două greşeli făcute de vechile guvernări PSD. „În primul rând, este vorba de faptul că acolo nu a fost pus în practică un plan de restructurare, astfel încât să se menţină toate activităţile viabile. (…) Pe de altă parte, s-a aprobat un ajutor de stat care nu a fost acordat în condiţiile reglementărilor existente la nivel european şi Complexul Energetic Hunedoara este obligat să returneze acest ajutor”, a indicat Orban.

Potrivit liderului PNL, compania este în insolvenţă din 2019, iar Guvernul a găsit o soluţie temporară pentru plata salariilor.

„Felicit Guvernul că s-a mişcat foarte repede în această direcţie. Pe de altă parte, în perspectivă, trebuie să existe o soluţie care să stea în picioare şi anume o companie care să aibă activele viabile şi care să aibă capacitatea de a fi profitabilă, de a putea rămâne pe piaţă astfel încât să prezerve locurile de muncă din zona respectivă. Guvernul a fost extrem de atent, a negociat cu sindicatele, deja a fost adoptată ordonanţa de urgenţă, se află în pregătire HG privind normele de aplicare a acestei ordonanţe şi, imediat ce va fi adoptată HG, se vor plăti salariile către mineri”, a susţinut Ludovic Orban.

Întrebat dacă se vor face concedieri din rândul minerilor, el a răspuns că „există posiblitatea de pensionări şi posibilitatea în care anumiţi angajaţi pentru plăţi compensatorii să fie disponibilizaţi voluntar”.

„Şi, evident, să fie realocate resursele umane de la nivelul celor patru mine, Centralei de la Paroşeni în mod optim, astfel încât să existe o companie viabilă. Guvernul este concentrat să găsească o soluţie pe termen mediu şi lung, să creeze o companie viabilă care să salveze cât mai multe locuri de muncă acolo”, a completat preşedintele Camerei Deputaţilor.

3 COMENTARII

  1. ba nu mai dati imagini cu proasta aia de la munca !!..bianca draguseanu a lui orban…cauciuc 100%..va descalificati ca media cu asemenea impostori…

  2. „Greselie „PSD?ELEGANT SPUS! Mai bine spus,mai pe sleau,fara perdea: DIVERSIUNILE CIUMEI ROSII!SA SE INTRE ODATA IN CLOACA AIA DE DIVERSIONISTI ANGAJATI LA ORDIN DE CAMARILA SOVIETICA A LUI ILICI ILIESCU!! FOLOSITA DE 30 ANI IMPOTRIVA ORICARUI GUVERN DEMOCRAT CARE A VRUT SA FACA REFORMA STATULUI DIN TEMELII,DAR CARE S-A TREZIT CU SINDICATELE IN COASTA, CARE SI-AU FOLOSIT MEMBRII SA DISTRUGA ORICE INITIATIVA , FOLOSIND LOZINCA KGBISTA „NU NE VINDEM TARA”!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here