Orban trage semnalul de alarmă: ROMATSA riscă să nu mai poată funcționa

Ludovic Orban a lansat un avertisment grav în această dimineață. ROMATSA, agenția de control al traficului aerian al României, riscă să rămână fără licența de funcționare. Totul din cauza procesului fraților Micula contra statului român.

„ROMATSA se găsește într-un pericol de a nu mai putea efectua serviciile de navigație aeriană din cauza lipsei resurselor financiare. Condițiile de acordare a certificatului de furnizor de servicii aeriene sunt stabilite la nivel european, sunt condiții foarte stricte. Iar printre condițiile pentru a menține această certificare, ROMATSA trebuie să aibă sustenabilitate din punct de vedere financiar.” a spus premierul la începutul ședinței de guvern din această dimineață.

ROMATSA mai rezistă acum doar din rezerve, a spus șeful guvernului.

„Instanța din Belgia nu a permis practic Eurocontrol să finanțeze ROMATSA, adică să aloce banii pentru serviciile furnizate de ROMASTA de control al traficului aerian. În momentul de față, suma care ar fi trebuit transferată de la Eurocontrol și care practic este reținută ca urmare de decizie instanței din Belgia, este de 278 de milioane de euro.

ROMATSA trăiește practic din niște rezerve și a fost lipsită practic de finanțarea curentă, care reprezintă adevăratul suport pentru funcționarea ROMATSA. Pe 24 este termen de judecată și în cazul în care se menține decizia luată de instanța din Belgia, există un risc major ca ROMATSA să rămână fără resurse financiare și să nu mai poată să-și păstreze certificatul de furnizor de servicii. ” a completat Ludovic Orban.

Conturile Romatsa au fost poprite în contextul în care frații Ioan și Viorel Micula, considerați investitori suedezi, au câștigat un proces împotriva statului român. Datoria este de aproape 400 de milioane de euro. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here