Ouă și glume proaste. Putin revine la rolul său TV de „tătucă al miracolelor”

Sursa: Kremlin.ru

Emisiunea anuală de televiziune „Linia Directă” cu Vladimir Putin a devenit, până în 2021, singurul bastion rămas al puterii publice din Rusia. Într-o țară fără parlamente sau tribunale, președintele Rusiei își asumase rolul unui făcător de minuni care rezolva problemele în direct la televizor, satisfăcând cererile cetățenilor legate de orice, de la acoperișuri noi până la instalarea gazului în casele lor, în timp ce îi mustra pe guvernanții care nu reușiseră să-i ajute mai devreme, scrie Kirill Martinov în Novaia Gazeta Europa (în rusă – AICI, în engleză – AICI).

<< Războiul din Ucraina a dus la o pauză de doi ani în ceea ce privește miracolele prezidențiale, timp în care Putin a început să se adreseze rușilor într-o serie de discursuri din ce în ce mai alarmante – fiecare dintre ele având rolul de a-i face pe oameni să se teamă pentru securitatea lor financiară și pentru bunăstarea celor dragi.

Ce va anunța liderul atotputernic: un război nuclear, un nou val de mobilizare sau execuția adversarilor săi politici în direct la televizor?

Doi factori au dus la reluarea „Liniei Directe” joi. În primul rând, peste câteva luni, Putin se va pune din nou la mila procesului democratic dirijat, așa că, în beneficiul acestei șarade, el consideră că este necesară o demonstrație de încredere și o preocupare cosmetizată pentru supușii săi. În al doilea rând, Putin s-a aflat într-o poziție îmbunătățită în ultimele luni.

După doi ani de baie de sânge neîncetată în urma invaziei din Ucraina, situația nu mai pare atât de gravă. Cu alegerile din SUA la orizont, Congresul nu pare să se grăbească în a aloca mai mult ajutor militar Ucrainei; contraofensiva ucraineană nu a reușit să pătrundă în apărarea rusă; iar apologeții lui Putin din UE, cum ar fi Viktor Orban, discută acum în mod deschis despre necesitatea de a accepta condițiile de pace ale Kremlinului. Toate acestea înseamnă că „Linia Directă” a lui Putin s-a întors – cu planuri mari pentru noi toți. Pentru a ridica și mai mult miza, jurnaliștii au fost invitați să pună întrebări alături de cetățeni obișnuiți.

Putin își începe spectacolul rostind de șapte ori cuvântul „suveranitate”: tot ceea ce a făcut este de dragul suveranității, susține el, așa cum Walter White a făcut totul pentru familia lui.

Dar există o lipsă de suveranitate, la fel cum există o lipsă de ouă, așa că Putin trebuie să crească în mod continuu oferta sa.

Este adevărat, suveranitatea descrie în mod normal dreptul unui popor de a lua propriile decizii politice, dar când Putin repetă cuvântul, el îi adaugă și un înțeles: acum descrie și dreptul său personal de a lua decizii arbitrare. Ai nevoie de mai mult Putin pentru a-l întări pe Putin, conchide el la sfârșitul celui de-al doilea an al războiului său.

Nu se eschivează de la principala întrebare care îi frământă pe ruși, conform ultimului sondaj al Centrului Levada, și anume când va veni pacea? Pacea va veni, declară Putin, atunci când ne vom atinge obiectivele – care, apropo, rămân neschimbate. Obiectivele – cunoscute și sub numele de „demilitarizare” și „denazificare” – sunt de a distruge Ucraina ca stat independent și de a se asigura că întreaga lume recunoaște această distrugere.

Se pare că el prezintă un plan pentru un război etern – un plan pe care cetățenii ruși vor fi forțați să-l accepte atunci când puterile de urgență ale președintelui vor fi extinse la cerere populară, pe 17 martie. Pacea nu este o opțiune și nu este o coincidență faptul că prelungirea mandatului lui Putin a fost propusă de Artem Joga, un colaborator al autoproclamatei „Republici Populare Donețk”. Ucraina este un termen inventat, susține Putin, iar „Odesa este un oraș rusesc”. Urmează alte atacuri și alte morți. Dar o nouă mobilizare, susține el, nu va fi necesară – credeți-l pe cuvânt. Cel puțin cererile incomode formulate de soțiile celor mobilizați sunt acum scoase din ecuație.

Dar această emisiune dedicată războiului perpetuu ca nouă normă rusească are loc într-un studio, unde întrebările primite prin SMS de la cetățeni apar pe ecrane albastre. „De ce realitatea voastră diferă de a noastră?”, spune unul. „Noi am dat gaz Chinei. Când îl va primi Khakassia?”, întreabă altul. „Cum ajungem în Rusia prezentată la televizor?”, întreabă un al treilea.

Toată această înscenare este pregătită dinainte și este destinată publicului străin și pentru a oferi conținut viral pe rețelele de socializare. Vedeți, un lider puternic nu se teme de întrebările dificile și, chiar dacă nu le răspunde, este perfect dispus să împartă studioul cu ele.

Cu toate acestea, acest aranjament își face doar parțial treaba. Poate că întrebările îl pot învălui pe dictator, dar multe mii de oameni nu primesc răspunsuri. Ei chiar trăiesc într-o realitate diferită.

În schimb, atunci când este întrebat despre deficitul de ouă cu care se confruntă Rusia, Putin optează mai întâi pentru umor, o opțiune ușoară, având în vedere că „ouă” este, de asemenea, un argou pentru „testicule” în limba rusă, și apoi continuă să explice deficitul de ouă în termeni care ar face-o pe Maria Antoaneta să roșească: oamenii, pur și simplu, au mâncat prea multe ouă. Deși recunoaște cu oarecare nepăsare că el însuși poate uneori să mănânce până la o duzină de ouă la o singură masă. Sunt o sursă valoroasă de proteine, la urma urmei.

Cu buna dispoziție care-i dezleagă limba, Putin comentează verdictul împotriva Alexandrei Baiazitova, administratorul unui canal Telegram condamnat la cinci ani de închisoare pentru extorcare de fonduri. El recunoaște că nu știa despre cazul ei și se întreabă cu voce tare de ce s-au alocat resurse pentru a o urmări? Este ea o figură importantă a opoziției care trebuie urmărită? Până la urmă, este normal să se urmărească figuri majore ale opoziției, spune el într-un semnal adresat instanței.

Bineînțeles că Putin înțelege situația de pe front mai bine decât oricine altcineva. Când un corespondent militar pune la îndoială calitatea și cantitatea de drone livrate trupelor ruse, Putin întrerupe întrebarea și insistă ca acesta să recunoască faptul că situația se îmbunătățește. Pentru că se îmbunătățește, nu-i așa?

Pentru a plăti mai puțin pentru locuință și utilități, Putin îl sfătuiește pe un jurnalist din Magadan să facă copii, pentru că este un „tânăr frumos”. Într-o înfloritură țaristă, el îi scutește pe pensionari de plata taxelor bancare la decontarea acelorași facturi (acum că nu mai pot urma sfatul său de a face mai mulți copii). Problemele aviației civile au apărut pentru că Rusia „a cumpărat prea multe avioane străine”, dar „va produce 1.000 de avioane proprii până în 2030”. Mercenarii vor primi aceleași beneficii ca ceilalți veterani. „Noile teritorii” ale țării, adică regiunile ocupate ale Ucrainei, au plătit deja 170 de miliarde de ruble (1,7 miliarde de euro) la bugetul rusesc, ceea ce dovedește că economia locală se redresează, în ciuda celor peste 1.000 de miliarde de ruble (10,2 miliarde de euro) care au fost alocate acestor regiuni de la bugetul federal. O așa-numită interdicție „soft” asupra avortului se aseamănă cu campania anti-alcool din epoca Gorbaciov și nu va aduce decât beneficii țării.

„Linia Directă” din acest an, în care Putin și-a reluat rolul său îndrăgit de unic garant al suveranității rusești, de înțelept și de bon vivant , este o catastrofă pentru o Rusie care visează pacea a revenit și care vrea să trăiască din nou o viață normală. Cursul este acum stabilit pentru un război perpetuu și pentru distrugerea totală a dușmanilor statului. Chiar și reflecția asupra acestei chestiuni va fi de acum înainte considerată dăunătoare și o crimă împotriva statului. >>

Singurătatea Rusiei. Miopia imediatului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here