Papa Francisc: Benedict al XVI-lea a fost un mare comunicator al credinţei catolice

Sursa: Twitter

Papa Francisc l-a descris pe predecesorul său, regretatul papă emerit Benedict al XVI-lea, drept un mare comunicator al credinţei, informează miercuri DPA şi Reuters, citate de Agerpres.ro.

Regatul pontif a fost un „mare maestru al catehezei”, a spus papa Francisc, miercuri dimineaţă, la începutul audienţei sale generale de la Vatican. Catehismul reprezintă termenul utilizat de Biserica Catolică pentru a descrie comunicarea şi explicarea principiilor religiei creştine.

„Înainte de a începe această cateheză, aş dori să ne alăturăm celor care sunt aici, lângă noi, care îl omagiază pe Benedict al XVI-lea şi să adresez gândurile mele lui, cel care a fost un mare maestru al catehezei. Gândirea sa ageră şi blândă nu era auto-referenţială, ci eclezială, pentru că el a dorit întotdeauna să ne însoţească la întâlnirea noastră cu Iisus”, a declarat papa Francisc despre fostul papă bavarez, care a încetat din viaţă în ajunul Anului nou, la vârsta de 95 de ani.

„Iisus, Cel răstignit şi înviat, Cel viu şi Domnul, a fost destinaţia spre care ne-a condus papa Benedict, luându-ne de mână. Fie ca el să ne ajute să redescoperim în Hristos bucuria de a crede şi speranţa de a trăi”, a adăugat papa Francisc.

Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, a rostit aceste cuvinte în Aula Paul al VI-lea de la Vatican, la doar câteva zeci de metri de locul în care credincioşii care îi aduceau un ultim omagiu fostului papă Benedict, în bazilica Sfântul Petru.

Adresându-se pelerinilor germani, papa Francisc a spus: „În cuvintele dragului nostru răposat Benedict al XVI-lea, aş dori să vă strig: ‘El, cel care crede, nu este niciodată singur! El, cel care îl are pe Dumnezeu ca Tată, are mulţi fraţi şi surori'”.

Fostul papă Benedict, un teolog recunoscut şi un erou pentru conservatorii catolici în dezacord cu abordarea mai progresistă a papei Francisc, a devenit în 2013 primul papă din ultimii 600 de ani care a abdicat.

Trupul papei emerit a fost transferat luni dimineaţă de la mănăstirea Mater Ecclesiae în bazilica Sfântul Petru, unde va rămâne expus până joi, ziua înmormântării.

Funeraliile, care vor avea loc joi în Piaţa Sfântul Petru, vor fi oficiate de papa Francisc.

Rămăşiţele pământeşti ale fostului papă Benedict al XVI-lea vor fi plasate în fostul mormânt al papei Ioan Paul al II-lea, într-o criptă din bazilica Sfântul Petru.

„Cer iertare din adâncul inimii”. Testamentul spiritual al fostului papă Benedict al XVI-lea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here