Parada Înfrângerii

Sursa: captură video BBC

Din moțată cum fusese până nu mai departe de 2021, Parada Victoriei din Piața Roșie împrumută de la an la an semeția și eleganța unui pui jumulit.

Vreme de două decenii, de 9 Mai Putin apucase drag de a se privi în oglindă pentru a se simți un soi de Petru cel Mare și Stalin la un loc, precum produsele-minune din gama 2 in 1 sau anvelopele all season.

Însă de anul trecut încoace, Parada Victoriei e tot mai puțin despre victorie, iar dacă invazia din Ucraina își va menține sau accelera trendul, în curând nici paradă nu va mai fi – căci nu vor mai exista soldați, nici tancuri, tunuri sau rachete; poate nici răbdare, prostie, delăsare, nepăsare, în rândul poporului spectator și telespectator.

În 2022, Parada Victoriei de sub zidurile Kremlinului era deja umbrită de pierderile grele înregistrate în primele nici două luni de război. Se derula deja sub spectrul înfrângerii, având în vedere faptul că trupele Moscovei fuseseră respinse pe axele esențiale, iar războiul care trebuia câștigat în câteva zile încă mai continua, doar pentru a spori în violență și a se afunda în neantul proiectiv al lipsei de orizont. Nu în ultimul rând, de 9 Mai 2022, marele lider și comandant suprem de oști a asistat la defilarea șchioapă învelit pe jumătate în pătură; imaginile au făcut înconjurul lumii și deliciul privitorului cu bun simț, iar portretul rezultat a fost al unui bătrânel oarecare, dar chinuit de-un cronic disconfort – rebegit și singuratic, confuz și fragil.

Însă oricât de apocaliptic părea acum un an contrastul dintre armata rusă din povești și cea de pe frontul adevărat, ori dintre președintele-macho din albumele de propagandă și Rică-păturică din loja oficială, nimic din situația la zi de atunci nu se compară cu dezastrul de acum, pe fundalul căruia rulează 9 Mai-ul 2023.

Pe de o parte, avem pierderile colosale înregistrate de Rusia, în oameni și echipamente, care au urmat din 10 mai 2022 până în 8 mai 2023.

Pe de alta, avem riscul care nu exista acum un an, dar care a devenit posibil spre probabil între timp și suflă în ceafa regimului, în prezent: riscul ca însăși ziua Paradei Victoriei să fie pângărită de surprize ucrainene „în zbor”, la Moscova sau în alte orașe – dintre cele care au îndrăznit să țină defilări și evenimente publice (căci unele nu au mai îndrăznit) sau dintre cele care au avut cu ce militari și cu ce tehnică să le organizeze (căci unele nu au mai avut).

Bineînțeles că nici ucrainenii nu pot face minuni peste noapte sau cel puțin nu pot face toate minunile imaginabile ori pe care și le doresc (totuși, unele deja le-au reușit).

Prin urmare, chiar dacă 9 Mai-ul 2023 trece fără asemenea happening-uri cu drone-bombardier sau măcar cu aparate care doar prin simpla și subita prezență să tulbure liniștea Kremlinului și să-i umilească întâi-stătătorul sub ochii supușilor săi, pentru Rusia lui 2023 amenințarea de acest tip persistă și ea se poate materializa în perioada ce urmează.

Iată, așadar, o amenințare care acum un an trecea drept caricaturală, dar care a evoluat maiestuos și de teama căreia Putin și-a luat măsuri de precauție, defrișând păduri în jurul Moscovei pentru a planta sisteme antiaeriene, cocoțând aceste praștii avansate pe clădiri sensibile din capitală, ori „tencuindu-și” cu ele reședințele oficiale.

Logica de cetate asediată din jurul lui 9 Mai 2023 este într-adevăr logică, având în vedere cât de îndrăzneț, des și eficient au penetrat ucrainenii spațiul aerian al Rusiei, în ultimele luni.

În 1987, un tânăr pilot amator german ateriza în Piața Roșie cu micul său avion.

În vârstă de aproape 19 ani, cu doar câteva zeci de ore de zbor la activ, cu tenacitate, dar și ceva noroc, Mathias Rust își „parca” „jucăria” în inima „Imperiului Răului”.

Imperiul era într-adevăr slăbit la acel moment, iar inima sa a și cedat nu multă vreme după aceea.

În 1991, cordul bolnav al URSS era lovit de infarctul divin, din perspectiva iubitorilor de libertate, pe care, ani mai târziu, „cardiologul” Putin, satrap în devenire, îl diagnostica drept „cea mai mare catastrofă a secolului XX”.

Nici azi Imperiul nu e mai sănătos și mai atletic ca atunci. Iar 9 Mai 2023 e mai degrabă ziua unei Parade a Diagnosticului Similar decât a Victoriei (care nu mai vine).

În 12 iulie 2021, la două luni de la Parada Victoriei din acel an, Putin lansa infama scrisoare despre Unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor, avanpremieră la declanșarea invaziei. La două luni de la Parada Victoriei din 2022, ucrainenii pe care îi atacaseră rușii îi arătau lui Putin cât de istoric se cristalizează greșeala pe care dictatorul a făcut-o la 24 februarie 2022. Ce va aduce oare iulie 2023, când se vor împlini alte două luni de la ediția celei mai chinuite Parade a Victoriei de până acum?

  • P.S.: Oligarhiile sunt expuse unui dublu pericol, anticipa Aristotel acum aproape două milenii și jumătate, când nu exista KGB, nu se născuse Putin, pe lume nu veniseră Prigojin, Secin și „frații” lor întru rele, iar termenul „siloviki” era la ani-lumină de eclozare și celebritate. Dublu pericol, spunea, așadar, Aristotel: adică lupta oligarhilor între ei și lupta oligarhilor împotriva poporului. Rusia e mai aproape ca oricând de reconfirmarea teoriei. Putin a creat nu una, ci două condiții de posibilitate: sistemul oligarhic post-sovietic și războiul cu Ucraina.

Prețiosul criminal Prigojin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here