Paradoxul texan: Energie verde pentru alimentarea sondelor care extrag petrol

sursa: Occidental Petroleum

Companii care extrag petrol de șist din Texas au creat un paradox. Sondele lor au început să fie din ce în ce mai mult alimentate cu electricitate verde. În primele nouă luni ale anului 2019, la fel de mult curent a fost generat din vânt și soare cât din cărbune, potrivit Reuters. Totul pe fondul cererii în creștere de energie din partea companiilor petroliere.

Explicația este simplă. Fermele solare sau eoliene pot fi adaptate în funcție de cerințele energetice ale unei anumite exploatări petroliere și pot fi construite chiar lângă sonde. De asemenea, dacă producția crește și este nevoie de mai mult curent, pot fi instalate alte panouri fotovoltaice sau centrale eoliene pe lângă cele existente. Centralele pe gaz produc curentul cel mai ieftin, dar aceastea sunt rentabile doar la scară mare.

sursa: Reuters

Prin construirea unor capacități proprii de generare a curentului electric, companiile petroliere nu mai depind de alții și își pot asigura necesarul de energie pe termen lung.

Exxon Mobil, una dintre cele mai mari firme din domeniu petrolier, a semnat un contract cu o firmă din Danemarca pentru construcția de ferme eoliene și solare care să genereze 500 de megawați. Totul curentul este destinat sondelor Exxon din bazinul Permian din vestul Texasului, de unde se extrage petrolul de șist. Panourile solare ar urma să fie gata la anul, iar centralele eoliene în 2021, a scris Reuters. Iar Exxon nu este singură. Shell și Occidental Petroleum au început proiecte similare.

Oxy Solar Field

We are excited to announce the start-up of our first-ever solar facility. The #OxySolarField facility, built near Odessa, expands on Occidental’s commitment to economically lower the company’s carbon footprint by using emissions-free power sources. The 120-acre field is the first large-scale solar facility of its kind to be used in oil and gas operations in Texas and is anticipated to eliminate more than 20,000 tons of CO2 emissions each year. #OxySolarField

Publicată de Occidental pe Joi, 3 octombrie 2019

Trecerea pe energie verde generează și un alt paradox: companiile petroliere își scad în acest fel și emisiile de carbon. O organizație de mediu din Texas a lăudat acești pași eco pe care îi fac firmele din industria petrolieră, dar a sesizat și ironia situației: „Este ironic că firmele din industria de petrol și gaze folosesc energie regenerabilă ca să scoată din pământ o cantitate mai mare de combustibili fosili”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here