Parchetul European, condus de Kovesi, operațiune amplă într-o rețea infracțională cu legături în organizația mafiotă ‘Ndrangheta

Kriminalpolizei mit Zentralaufgaben (KPIZ) des Polizeipräsidiums Oberbayern Nord

Miercuri dimineața, Parchetul European (EPPO) a coordonat o operațiune amplă, efectuând percheziții, arestări și impunând sechestre în valoare de peste 13 milioane de euro în Germania, Italia și Bulgaria. Cele 10 persoane arestate sunt suspectate de constituire a unui grup infracțional și de evaziune fiscală.

Principalii suspecți au folosit o așa-zisă o fraudă de tip „carusel” pentru a revinde mașini de mai multe ori în diferite țări ale UE. Se presupune că au pretins în mod fals plătirea unor impozite care ar fi fost rambursate de stat, cauzând astfel pierderi fiscale de cel puțin 13 milioane euro.

Nucleul activității infracționale a fost localizat în Eichstätt (Germania) și Milano (Italia).

„Dealerul auto din Italia a cumpărat mașini de lux de la reprezentanțele auto germane în cadrul regimului TVA intracomunitar al UE. Această achiziție a fost efectuată mai întâi printr-o companie inexistentă situată în Germania și printr-o persoană aflată în Italia. Procedând astfel, infractorii au simulat o achiziție privată și au fost scutiți de plata TVA, deoarece mașinile germane ar fi trebuit să fie înmatriculate în Italia. Atât cumpărătorul real, cât și vânzătorul real au fost ascunși în acest sens. Cumpărătorul privat din Italia a falsificat vânzarea către dealerul inițial de automobile din Milano, care a vândut apoi mașinile către alți dealeri auto italieni sau persoane fizice la prețuri foarte atractive. Această schemă frauduloasă a permis făptașilor să obțină profituri mai mari, modificând prețul de piață al mașinilor și permițându-le să transfere sume mari de numerar în străinătate cu transferuri individuale de peste 70.000 de euro fiecare”, se arată într-un comunicat al EPPO. 

În timpul operațiunii, în Germania au fost confiscate 13 mașini de lux, iar suma totală a activelor recuperate va fi evaluată în următoarele zile și este estimată la aproximativ 13 milioane de euro.

Trei din cei 10 suspecți au legături cu organizația mafiotă italiană ‘Ndrangheta și toți vor fi aduși în curând în fața unui judecător. Datorită acestei anchete EPPO, a fost depistat și un caz complex de trafic de droguri în Italia, iar Poliția Financiară Italiană (Guardia di Finanza – Nucleo PEF Milano) a arestat încă 4 suspecți și a confiscat miercuri 7 kg de marijuana și hașiș. Întreaga operațiune a fost condusă de un procuror delegat european în Germania și executată de Departamentul de Investigații Criminale al sediului poliției din Bavaria Superioară Nord (Kriminalpolizei mit Zentralaufgaben (KPIZ) des Polizeipräsidiums Oberbayern Nord) și Poliția Financiară Italiană (Guardia di Finanza – Nucleo PEF Milano).

Procurorul șef european Laura Codruța Kövesi a spus: „Acesta a fost primul caz înregistrat de EPPO la 1 iunie 2021, data noastră oficială de începere, și sunt foarte încântată că ancheta arată deja rezultate concrete. Această operațiune demonstrează schimbarea de paradigmă pe care a adus-o crearea EPPO pentru investigații transfrontaliere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here