Partida anti-UE câștigă teren în CNATDCU, cu Ioan Aurel Pop șef și Alina Mungiu-Pippidi nou-intrată

Foto: INQUAM/Raul Ștef

Pandemia de Covid-19 a atras ca un magnet conspiraționiștii, dovedindu-se un incubator fertil pentru teoriile care recurg la cele mai absurde raționamente pentru a-și justifica teza. Atât de puternică a fost tracțiunea coronavirusului în această direcție, încât fenomenul nu s-a propagat nu doar pe canale obscure sau rețele sociale, ci și în mediul instituționalizat.

O dovedește prima carte dedicată pandemiei, publicată în România. Titlul prevestește stilul: „Covid. Colivia noastră”. Iar stilul te îmbie să ghicești care sunt autorii. Volumul este coordonat de profesorul universitar Laurențiu Șoitu, este unul colectiv, iar textele aparțin nu doar unor experți, ci și unor personaje controversate. Cum este Dan Puric, spre exemplu, una dintre cele mai promovate voci ale propagandei ruse. După cum a dezvăluit G4Media, demersul este validat chiar de președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, recent numit șef al CNATDCU, dar și de Patriarhul Daniel. Potrivit sursei citate, volumul conține izbucniri isterice și câteva fake-news-uri preluate din presă. Totodată, numele primei secțiuni este inspirat de un text scris, în timpul pandemiei, de Ioan Aurel Pop – ”Gânduri în vremuri de restriște” – iar coordonatorul lucrării admite că președintele Academiei Române a fost un soi de ”far călăuzitor” pentru mulți dintre semnatari.

Nu ar fi însă prima oară când Ioan Aurel Pop iese în evidență prin afirmații controversate, pe alocuri șocante.

Este binecunoscut pentru pozițiile sale naționaliste, pe care eventual le mai cosmetizează, dar fără să se atingă de substanță. A vorbit de-a lungul timpului cu admirație despre cum e promovat naționalismul în Ungaria sau Polonia și consideră că Europa nu poate avea alt pilon decât cel național.

Iar la un moment dat a lansat bomba. Era toamna lui 2018: „Dacă îmi veţi demonstra că Uniunea Europeană e o realitate palpabilă pe care o putem vedea în timpul vieţii, atunci i-aş putea înţelege pe acei tineri care înlocuiesc idealul naţional cu idealul internaţional, ca să nu zic internaţionalist”.

Afirmația s-a bucurat de un asemenea succes în cercurile certate cu Europa, încât cuvintele lui Pop au fost preluate inclusiv de Sputnik, brațul în limba română al propagandei ruse.

Cu doi ani mai devreme, când încă nu devenise președintele Academiei Române, dar era academician, a pus la punct „generația Google”, altoind-o fără drept de apel: „Rezultatul acestor demersuri insistente din ultima vreme este crearea de mecanisme umane, de roboți, de marionete ușor de manipulat, prin vot ori prin alte mijloace. Oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză alcătuiesc generația „Google”, generația „Facebook”, generația „SMS” sau toate la un loc! Sunt oameni, în general, inteligenți, dar cu inteligența canalizată spre scopuri controlate de o elită malefică. Elita clasică a acestei lumi pare abulică, amețită, adormită, fără nerv și fără voință. Aici nu este vorba despre conflictul dintre generații, nici despre mitul vârstei de aur, nici despre nostalgia tinereții, ci de realism. Am fost avertizați demult că somnul rațiunii naște monștri. Nu demult, am văzut ciocane distrugând statui mesopotamiene sau bombe nimicind Palmyra! Ar fi bine să veghem cu toții ca toate admirabilele descoperiri și invenții ale lumii contemporane să servească omului creativ și creator, omului cercetător și omului moral, nu omului-robot, distorsionat și manipulat”.

Între timp, Ioan Aurel Pop a devenit și șeful Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), controversele neocolindu-l nici aici. La începutul acestui an, NewsWeek România acuza instituția condusă de Ioan Aurel Pop că, în decembrie 2019, „ignorând dovezile, Consilul General al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare a decis că Florin Iordache nu a plagiat. Documentul care validează acestă decizie poartă, așa cum cere și legea, numele președintelui CNATDCU, Ioan-Aurel Pop. Alăturat numelui lui Ioan-Aurel Pop există și o semnătură scrisă de mână cu un pix”. Ulterior, Pop nu și-a recunoscut semnătura de pe document.

Edupedu.ro reamintea, recent, că noul președinte al CNATDCU, numit de Monica Anisie, critica, în 2012, toată conducerea instituției pentru verdictul de plagiat dat premierului de atunci, Victor Ponta.

Iar mai nou, și rândurile CNATDCU se întăresc cu o nouă controversă. Alina Mungiu-Pippidi urmează a deveni membru în Comisia de Științe Militare și Informații, numirea efectivă și consfințirea acesteia în Monitorul Oficial fiind, potrivit surselor Universul.net, o chestiune de zile.

Din multe puncte de vedere, mai ales din cel al scepticismului manifestat față de Uniunea Europeană, ca și din cel al preluărilor în publicațiile propagandei ruse, apariția lui Pippidi în CNADTCU ar fi ca o aliniere a astrelor, cu Ioan Aurel Pop aflat la timona instituției.

În primăvara lui 2020, Alina Mungiu Pippidi se întreba și își dădea singură răspunsul, într-un interviu acordat Q Magazine: „Va mai exista Occidentul? Uniunea Europeană nu e clar dacă va rezista!” Plus: „România Nu se poate apăra cu strategii și alianțe care vin din trecut”.

Alina Mungiu Pippidi nu a iertat nici dimensiunea americană a orientării strategice a României: „Nu prea a contat în această criză Uniunea Europeană şi parteneriatul strategic cu SUA ori apartenenţa la NATO”. Ar fi fost chiar strident ca o asemenea intervenție să nu fie preluată și de Sputnik.

1 COMENTARIU

  1. alena mungiu-pipi…..di , fost doftor, a ocupat locul in facultate al unei alte persoane care s-ar fi dedicat meseriei de doctor, nu cea de „analist politic” , e mai usor tranca fleanca pe la televiziuni si mai stiu eu pe unde decat medic , in special in perioada critica de acum . Nu ar fi cazul ca fosti „doctori ” precum aleana mungiu pipi… , val valu , vesnicul antenist ciuvica / ciovica si alti fosti „doftori ” sa mearga spre meseria invatata -doctor si daca s-au descalificat pot macar sa lucreze ca asistenti, felceri , soferi, brancardiei sau chiar sa dea cu mopul !QQ!Q Ce spune aleana mungiu este moral sa ocupi un loc in facultrate , societatea a cheltuit valori materilae si umane , apoi „pa,pa” doftoreala, e mai usor tranca fleanca pe la televizor , chiar sa ii iei apararea unui fost prim ministru semianalfabet ,” heee,hee , make a photo ” si late sute de ” chifle ” lingvistice !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here