Covid-19, pe aceeași traiectorie ca gripa spaniolă? „După mijlocul sau sfârșitul toamnei va fi o altă etapă critică”

Sursa: Rawpixel

Pe măsură ce țările din întreaga lume relaxează restricțiile, în contextul Covid-19, iar unele zone observă o creștere a infecțiilor, apar întrebări dacă pandemia intră în ceea ce este cunoscut drept al doilea val. În ce măsură se pot face paralele cu „episodul” al doilea al gripei din 1918, mult mai mortal decât primul? South China Morning Post a explorat acest scenariu, consultând specialiști din mai multe țări.

  • Un material pe care îl vom reda pe larg.

În Statele Unite, unde cazurile noi s-au ridicat la aproximativ 20.000 pe zi timp de câteva săptămâni, infecțiile au crescut din nou. Vineri, SUA au raportat una dintre cele mai mari creșteri într-o singură zi de la începutul pandemiei, cu peste 40.000 de cazuri noi.

Joi, directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, Hans Kluge, a declarat că 30 de țări și teritorii au înregistrat creșteri ale numărului de noi cazuri cumulate în ultimele două săptămâni, întrucât au ușurat măsurile de distanțare socială. În cazul a 11 dintre ele, vorbim de o „revenire semnificativă”.

Este însă neclar dacă asta înseamnă că în asemenea zone s-a intrat în cel de-al doilea val, în mare parte din cauza ambiguității termenului, susțin specialiștii.

Anthony Fauci, directorul Institutului Național al Alergiilor și Bolilor Infecțioase din SUA, declara, în 18 iunie, pentru The Washington Post, că Statele Unite sunt încă pe primul val, chiar dacă ratele cazurilor scad și cresc în diferite momente și în diferite regiuni al țării.

John Mathews, de la Universitatea din Melbourne, susține că un al doilea val ar fi caracterizat, de obicei, printr-un declin dramatic, urmat de o revenire bruscă a numărului de cazuri. „Dar nimeni nu a definit cu adevărat scara în baza căreia vorbim de un al doilea val, nici în ceea ce privește timpul, nici spațiul, nici scala cazurilor”. Mathews mai spune că „al doilea val” a fost un termen ambiguu și nu este unul de folosit la liber.

Cel de-al doilea val este adesea asociat cu pandemiile de gripă din trecut. Pandemia de gripă din 1918, care a infectat 500 de milioane de oameni și a ucis 50 de milioane la nivel mondial, a fost groaznică pentru cel de-al doilea val a fost mult mai mortal, venind la câteva luni după primul. Un al treilea val a avut loc în mai multe țări în 1919.

Mathews susține că valuri ulterioare asemănătoare celor din cazul gripei ar putea fi determinate de o schimbare a virusului sau schimbări în comportamentul oamenilor, cu schimbări ale virusului care s-a gândit să joace un rol în a doua undă în 1918.

Populația dezvoltase imunitate în proporție suficientă astfel încât să determine o evoluție a virusului gripal spre astfel încât să poată „evita răspunsul imunitar” și să continue astfel să infecteze oamenii, mai arată expertul. „Nu credem că acest lucru se va întâmpla foarte curând cu acest coronavirus”, mai spune el, având în vedere nivelul actual scăzut al imunității, comparativ cu 60-70% dintre persoanele care ar trebui să fie vaccinate sau expuse bolii pentru a opri răspândirea și a-l presa să se adapteze.

În schimb, întrucât populația a rămas sensibilă la Covid-19, „factorul determinant major” pentru ceea ce s-a întâmplat mai departe ar fi comportamentul oamenilor și răspunsul guvernelor.

Hannah Clapham, epidemiolog și profesor asistent în cadrul Universității Naționale din Singapore, este de acord că factorul critic în această etapă a pandemiei ar fi măsurile de sănătate publică, luate ca răspuns la noua creștere a numărului de cazuri.

Un accent mai important asupra conceptului de val, a cărui definiție e „mai puțin clară” nu a fost până acum problema cea mai apăsătoare, arată Hannah Clapham. „Pentru mine, relevant este dacă vedem din nou creșteri consistente ale cazurilor și modul în care se răspunde la ele, din perspectiva măsurilor de sănătate publică. Îngrijorător este că vedem din nou creșterea numărului de cazuri și apoi un număr mare de cazuri în multe locuri, uneori un număr mai mare de cazuri decât la vârfurile anterioare ale epidemiei”.

Unii specialiști consideră că istoria pandemiei de gripă din 1918 este probabil să se repete. „Este aproape sigur că va veni un al doilea val de epidemie și nu vom vedea un vaccin până atunci”, afirmă Gabriel Leung, decanul școlii de medicină a Universității din Hong Kong: „După mijlocul sau sfârșitul toamnei va fi o altă etapă critică”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here