Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) se pregăteşte să adopte la congresul său care va avea loc sâmbătă, la Miercurea Ciuc, o rezoluţie privind fuziunea cu Partidul Civic Maghiar (PCM) şi să stabilească un calendar privind demersurile necesare pentru unirea celor două partide, au declarat preşedintele PPMT, István Csomortányi, şi preşedintele executiv al partidului, Tibor T. Toró, la o conferinţă de presă susţinută joi, la Cluj-Napoca, transmite MTI, citată de Rador.

István Csomortányi a subliniat: Alianţa politică planificată şi apoi fuziunea celor două partide ar putea fi punctul de plecare pentru o nouă unitate maghiară transilvăneană. Este nevoie ca la algerile locale şi parlamentare din 2020 organizaţiile politice maghiare din Transilvania „să tragă căruţa în aceeaşi direcţie”.

În acest sens este necesar să ajungem la o înţelegere şi cu Uniunea Democrată Maghiară din România care se bucură în prezent de cel mai mare sprijin în rândul maghiarilor din Transilvania. Dacă nu vom ajunge la un acord, vom pierde cu toţii.

Preşedintele PPMT a amintit: Partidul Popular Maghiar din Transilvania a lansat o propunere în interesul maximizării voturilor maghiarilor şi la alegerile pentru Parlamentul European şi la alegerile prezidenţiale din România, din 2019, însă UDMR nu a luat în seamă această propunere, iar această ignorare s-a văzut şi la rezultatele alegerilor.

La rândul său, Tibor T. Toró a declarat că fuziunea PPMT şi PCM va fi înregistrată la tribunal probabil în a doua parte a anului şi de aceea se aşteaptă ca cele două formaţiuni politice să încheie, în prima etapă, o alianţă, iar această alianţă să participe la algerile locale care vor avea loc în această vară.

Aceasta înseamnă, de asemenea, că listele de candidaţi trebuie să treacă pragul de şapte procente. Potrivit preşedintelui executiv al PPMT, noua unitate pe care încearcă să o realizeze nu poate să fie la fel cu uniunea maghiarilor din Transilvania, din 1990.

În opinia sa, reîntoarcerea la sistemul politic monopartit numai este posibilă. Scopul este ca diferitele organizaţii maghiare să colaboreze pe baza unui plan comun de acţiune în vederea atingerii obiectivelor comune. Răspunzând la o întrebare, István Csomortányi a precizat: PPMT este gata să îl susţină pe Zoltán Soós, candidatul la funcţia de primar al oraşului Târgu Mureş, desemnat de UDMR, dacă acesta va fi un candidat care trece dincolo de interesele politice.

Tibor T. Toró a mai afirmat că ar fi necesar ca în România să fie organizate alegeri parlamentare anticipate, deoarece acestea ar clarifica actuala situaţie politică tulbure, însă nu este sigur ca Partidul Naţional Liberal (PNL), de dreapta, aflat la guvernare, va reuşi să atingă acest obiectiv împotriva majorităţii parlamentare de stânga.

În opinia sa, străduinţa depusă de PNL pentru a organiza alegeri anticipate cu „forţa” nu poate să aibă succes. Referitor la alegerile locale, Tibor T.Toró a spus că toate organizaţiile politice ale maghiarilor din Transilvania sunt împotriva modificării legii privind alegerile locale. Interesul maghiarilor este ca primarii să fie aleşi în continuare într-un singur tur de scrutin, iar preşedinţii consiliilor locale să fie aleşi din rândul consilierilor locali, de către Consiliul Local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here