The New York Times: Pentagonul și CIA ar putea înarma și antrena insurgenți ucraineni în România, Polonia și Slovacia

Foto: INQUAM/George Călin

Oficialii administrației intervievați săptămâna aceasta au spus că planurile de a ajuta insurgenții ucraineni ar putea include pregătirea în țările din apropiere care fac parte din flancul estic al NATO: Polonia, România și Slovacia, care ar putea permite insurgenților să intre și să iasă din Ucraina, informează The New York Times. Dincolo de sprijinul logistic și de arme, SUA și aliații NATO ar putea oferi și echipamente medicale, servicii și chiar adăpost în timpul ofensivelor rusești. Statele Unite vor furniza aproape sigur arme, au spus oficialii, potrivit sursei citate.

De ani de zile, oficialii americani își pun întrebarea cât de mult sprijin militar să ofere Ucrainei, de teamă să nu provoace Rusia.

Acum, în ceea ce ar fi o schimbare majoră, înalți oficiali ai administrației Biden avertizează că Statele Unite și-ar putea pune speranțele în spatele unei insurgențe ucrainene dacă președintele Vladimir V. Putin al Rusiei ar invada Ucraina.

Modul în care Statele Unite, care tocmai au ieșit din două decenii de război în Afganistan, ar putea pivota spre finanțarea și sprijinirea unei insurgențe încă se elaborează. Dar chiar și o conversație despre cât de departe ar putea ajunge Statele Unite pentru a submina obiectivele rusești, în cazul unei invazii în Ucraina, a reînviat spectrul unui nou Război Rece și a făcut dintr-o dată reală perspectiva începutului unui așa-zis conflict al marii puteri.

În Afganistan, Statele Unite s-au arătat dezamăgitoare în lupta împotriva insurgențelor. Dar când vine vorba de finanțarea acestora, experții militari spun că este o altă poveste.

Președintele Biden nu a stabilit cum ar putea Statele Unite să înarmeze insurgenții din Ucraina care ar duce la ceea ce ar echivala cu un război de gherilă împotriva ocupației militare ruse. Nici nu este clar care ar putea fi următoarea mișcare a Rusiei sau dacă domnul Putin intenționează să lanseze un atac cibernetic. Vineri, hackerii au doborât mai multe site-uri web ale guvernului ucrainean , după zile de discuții între Rusia și Occident despre criză.

Dar oficialii administrației Biden au început să semnaleze Rusiei, care a adunat aproximativ 100.000 de soldați la granițele sale cu Ucraina, că, chiar dacă ar reuși să cucerească rapid teritoriu, domnul Putin se va lovi în cele din urmă de costurile unei invazii prohibitiv de costisitoare, în ceea ce privește pierderile militare.

„Dacă Putin invadează Ucraina cu o forță militară majoră, asistența militară a SUA și a NATO – informații, cibernetice, arme antiblindare și antiaeriene, rachete navale ofensive – ar crește semnificativ”, a spus James Stavridis, un amiral în retragere, fost comandant în cadrul NATO. „Și dacă totul se transformă într-o insurgență ucraineană, Putin ar trebui să-și dea seama că, după ce am luptat noi înșine cu insurgenții timp de două decenii, știm să-i înarmam, să-i antrenăm și să-i energizăm”.

El a subliniat sprijinul american pentru mujahedinii din Afganistan, împotriva invaziei sovietice de acolo la sfârșitul anilor 1970 și 1980, înainte de ascensiunea talibanilor. „Nivelul de sprijin militar” pentru o insurgență ucraineană, a spus amiralul Stavridis, „ar face ca eforturile noastre din Afganistan împotriva Uniunii Sovietice să pară slabe prin comparație”.

Atât secretarul Apărării, Lloyd J. Austin, cât și generalul Mark A. Milley, președintele șefilor de stat major comun, și-au avertizat omologii ruși în ultimele convorbiri telefonice că orice victorie rapidă a Rusiei în Ucraina va fi probabil urmată de o insurgență sângeroasă similară cu cea care a alungat Uniunea Sovietică din Afganistan. În discuțiile cu aliații, înalți oficiali ai administrației Biden au precizat, de asemenea, că CIA (în secret) și Pentagonul (în mod deschis) ar căuta să ajute orice insurgență ucraineană.

De când Rusia a invadat Crimeea în 2014, administrațiile succesive ale SUA s-au străduit să limiteze sprijinul militar acordat Ucrainei în mare parte la armamentul defensiv. Statele Unite au oferit aproximativ 2,5 miliarde de dolari în ajutor militar Kievului, inclusiv rachete antitanc și radare care le permit armatei ucrainene să identifice mai bine sursele de foc de artilerie. Asistența a inclus și bărci de patrulare și echipamente de comunicații.

Statele Unite intenționează, de asemenea, să ofere Ucrainei informații despre câmpul de luptă care ar putea ajuta țara să răspundă mai rapid la o invazie, au spus oficiali înalți ai administrației.

Dar tot acest ajutor a fost calibrat pentru a nu-l provoca pe domnul Putin, au spus oficialii. Dacă trupele ruse ar trece granița, au spus oficialii, Statele Unite ar putea oferi armament și antrenament ofensiv.

„Având în vedere echipamentul și tacticile potrivite, Ucraina poate reduce dramatic șansele unei invazii de succes”, a scris un fost ministru ucrainean al apărării, Andriy P. Zagorodnyuk, într -un articol de opinie pentru Consiliul Atlantic, duminică, care se citește ca un manual de instrucțiuni pentru modul în care Statele Unite pot sprijini o insurgență. „Prin combinarea unităților militare în serviciu cu veterani de luptă, rezerviști, unități de apărare teritorială și un număr mare de voluntari, Ucraina poate crea zeci de mii de grupuri mici și foarte mobile capabile să atace forțele ruse. Acest lucru va face practic imposibil pentru Kremlin să stabilească orice fel de administrație peste zonele ocupate sau să-și asigure liniile de aprovizionare.”

Dar este greu de știut dacă ucrainenii ar fi dispuși să înceapă o campanie de insurgență care ar putea dura ani sau chiar decenii. Unii experți ucraineni indică Crimeea, unde a existat puțină rezistență armată de când Rusia a invadat. Și domnul Putin și-ar putea limita asediul la părțile de est ale Ucrainei, care sunt mult mai pro-ruse decât vestul.

Un consilier militar occidental al ucrainenilor a declarat că detaliile unei rezistențe specifice acolo rămân un secret strâns. Dar deja, mai ales în vest, ucrainenii se alătură forțelor de apărare teritoriale care se antrenează în tactici de gherilă.

Administrația Biden și aliații săi din NATO vor să valorifice orice dezgust pe care l-ar putea avea politicienii ruși față de victimele omenești, au declarat oficiali americani și europeni în interviuri. Oficialii au vorbit sub condiția anonimatului, deoarece nu erau autorizați să discute public despre planificare.

Finanțarea și sprijinirea unei insurgențe este dificilă, au spus planificatorii apărării și experții militari. Necesită dezvoltarea unei mentalități de lungă durată și menținerea moralului în rândul luptătorilor în fața unui inamic susținut de armament greu.

Reacțiile Rusiei împotriva insurgenților ucraineni vor fi probabil „rapide, directe și foarte brutale”, a declarat Seth G. Jones, directorul programului de securitate internațională la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. „Este probabil să devină sângeros.”

Dl Jones a sugerat, de asemenea, că Rusia ar putea începe să construiască un tip de zid de-a lungul granițelor Ucrainei cu țările NATO, punând o nouă Cortină de Fier.

Dar Evelyn N. Farkas, care a fost secretarul adjunct al apărării pentru Rusia, Ucraina și Eurasia în administrația Obama, când Rusia a invadat Crimeea, și-a amintit de o dezbatere la acea vreme despre cât de dură ar putea fi Statele Unite cu Rusia fără a provoca acțiuni ulterioare. Opt ani mai târziu, ea a remarcat că domnul Putin încă amenință suveranitatea țării.

Într-un interviu, ea a spus însă că, de data aceasta, „mănușile ar trebui date jos”.

Rewind 1962. Rusia amenință NATO cu o nouă criză a rachetelor din Cuba

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here