Pentru prima oară de la căderea comunismului, economia Poloniei intră în recesiune. Chiar și în timpul crizei din 2008, Polonia a reușit să evite contracția economică.

Potrivit datelor oficiale, economia poloneză a scăzut în trimestrul al doilea cu 8,9 la sută față de trimestrul întât. În primul trimestru, PIB-ul se contractase cu 0,4 la sută. Astfel, se înregistrează condițiile tehnice pentru recesiune – două perioade consecutive cu scădere economică.

În timpul crizei economice din 2008, Polonia a fost singura țară europeană care a evitat să intre pe minus. Această performanță a adus statului estic laudele economiștilor.

În 2008, primul an de criză, Polonia a avut o creştere de 3,9%, la jumătate faţă de România. Însă, în anul următor, când economia noastră scădea cu 7 la sută, cea poloneză se menţinea la plus 2,6%, ca mai apoi să urce şi mai mult.

Criza din sănătate provocată de noul coronavirus ar putea duce la cea mai mare recesiune în rândul ţărilor est-europene, de la căderea Cortinei de Fier, estima, la sfârșitul lunii mai, o analiză Bloomberg, informează Digi24. Țările care se întind de la Marea Baltică până la Marea Neagră au fost puternic lovite de închiderea fabricilor și a magazinelor, de scăderea profiturilor companiilor şi de creşterea ratei şomajului.

Polonia, țară cu 37 de milioane de locuitori, are mai puține infecții raportate cu SARS-CoV-2 decât România: 55.319 cazuri, de la începutul pandemiei, dintre care 1.858 s-au soldat cu deces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here