Peste 1.100 de foşti procurori federali critică tentativa Departamentului de Justiţie al SUA de a retrage acuzaţiile împotriva lui Flynn

Foto: Wikipedia

Peste 1.100 de foşti procurori federali americani au criticat miercuri tentativa Departamentului de Justiţie de a retrage acuzaţiile aduse fostului consilier pentru securitate naţională Michael Flynn, afirmând că măsura pune interesele personale ale preşedintelui Donald Trump înaintea interesului public, relatează Reuters, preluat de News.ro.

Criticile au fost exprimate într-o opinie juridică pe care organizaţia non-profit The Protect Democracy Project intenţionează să o înregistreze la un tribunal federal din Washington.

Procurorii îl acuză pe procurorul general William Barr că abuzează de funcţie solicitând respingerea acuzaţiilor penale împotriva lui Flynn, care a pledat vinovat pentru un cap de acuzare, de a fi minţit FBI.

Din acest grup face parte fostul procuror general Stuart Gerson, care a deţinut această funcţie în perioada preşedinţiei democratului Bill Clinton, şi fostul procuror general adjunct Donald Ayer, care a îndeplinit acest rol în timpul preşedintelui republican George H.W. Bush.

“Solicitarea guvernului în acest caz nu pare să fie în intersul justiţiei sau al publicului şi nu pare să fie independentă de o influenţă nepermisă şi ilegală”, au scris foştii procurori, adăugând că cererea ”pare să servească interesele politice personale ale preşedintelui Trump, şi nu interesul public”.

Flynn, un general-locotenent în retragere care a fost pentru scurt timp consilier pentru securitate naţională al lui Trump, a recunoscut în 2017 că a minţit FBI în legătură cu interacţiunile avute cu ambasadorul rus Serghei Kisliak, în săptămânile care au precedat venirea lui Trump la Casa Albă.

După ce a acceptat să coopereze, Flynn şi-a schimbat avocaţii şi tactiva, argumentând că FBI l-a păcălit şi a cerut ca acordul său de recunoaştere să fie anulat.

Judecătorul la care Departamentul de Justiţie a depus solicitarea de retragere a acuzaţiilor a afirmat că nu va îndeplini pur şi simplu această cerere. Acesta l-a numit pe judecătorul pensionar John Gleeson să prezinte argumente dacă Flynn ar trebui să fie acuzat penal pentru tentativă de sperjur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here