Peste 4.000 de militari români și străini, la parada de Ziua Națională

Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, SRI, Administrația Penitenciarelor vor participa duminică, la parada organizată în București, de Ziua Naţională.

Parada începe la ora 11.00, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis.

În acest an, pe sub Arcul de Triumf, vor defila şi 500 de militari din alte 21 de ţări aliate sau partenere ale României.

Potrivit oficialilor MApN, dacă vremea va permite, parada va fi deschisă de Aviaţie cu 50 de elicoptere şi avioane, inclusiv două aparate de luptă ale Forţelor Aeriene Regale Canadiene, forţe care ajută România să-şi supravegheze spaţiul aerian.

La paradă, pe timpul intonării Imnului Naţional, în semn de salut, se vor executa 21 de salve de tun, fiind trasă o salvă la 10 secunde.

Tot în Bucureşti va avea loc duminică, începând cu ora 9.00, o ceremonie de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.

Ministerul Apărării mai anunță că de 1 Decembrie, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, ceremonii de depunere de coroane de flori, întâlniri cu militari veterani și veterani de război, defilări și expoziții de tehnică militară de luptă și armament, în garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare.

Cu ocazia Zilei Naţionale, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz. Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii din Afganistan, Balcanii de Vest și Mali, precum și cei aflați în misiune în Polonia desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.

În ziua paradei, Brigada Rutieră Bucureşti va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic și va anunța ce restricții de circulație vor fi impuse pe străzile din zona Arcului de Triumf, în zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie.

Peste 27.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor asigura, de 1 Decembrie, ordinea publică şi intervenţiile în situaţii de urgenţă, în special la evenimentele organizate de Ziua Naţională.

În ţară vor avea loc peste 660 de astfel de evenimente, cele mai ample fiind la Bucureşti şi Alba Iulia.

Pentru asigurarea măsurilor de ordine publică la aceste evenimente sunt implicaţi, la nivel naţional, poliţişti, jandarmi, pompieri şi paramedici SMURD.

Misiunile efectivelor MAI vizează prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, fluidizarea traficului rutier, în special în zonele în care vor fi restricţii de circulaţie şi asigurarea asistenţei medicale de urgenţă, în cazul în care acest lucru se impune.

MAI anunţă că la parada militară organizată în Capitală vor defila pe sub Arcul de Triumf ofiţeri, agenţi şi subofiţeri din cadrul Poliţiei, Jandarmeriei, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţiei de Frontieră, dar şi studenţi ai Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”.

De asemenea, blocul de defilare al MAI va fi compus şi din tehnica folosită de structurile Ministerului Afacerilor Interne pentru îndeplinirea misiunilor din competenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here