VIDEO | Trump laudă virtuțile nebănuite ale zidului dintre SUA și Mexic: „A oprit covidul, a oprit tot”

Donald Trump laudă eficienţa zidului construit pe o porţiune a frontierei Statelor Unite cu Mexicul, apreciind că a fost folositor mai ales împotriva covid-19, relatează AFP, preluată de News.ro.

”Este cel maiputernic zid (…) din lume, are o tehnologie incredibilă”, a declarat preşedintele american la o masă rotundă, marţi, la Yuma, marcând un prag de 200 de mile (322 de kilometri) din zid.

Zidul este ”de netrecut”, doar dacă nu ai ”o scară extraordinar de lungă”, a insistat locatarul Casei Albe.

Controversatul zid este util în lupta împotriva imigraţiei clandestine, dar s-a dovedit eficient şi în lupta împotriva răspândirii pandemiei covid-19, a dat asigurări Trump.

”El a oprit covidul, a oprit tot”, a subliniat el.

”În California, de exemplu, sunt zone foarte infectate de partea mexicană. Dacă nu aveam zidul, situaţia ar fi catastrofală”, a apreciat Trump.

Promis în ziua lansării primei sale campanii prezidenţiale, la 16 iunie 2015, acest ”zid magnific”, a cărui prezentare şi mărime au variat de-a lungul mitingurilor electorale, reprezintă o sursă de frustrare continuă a lui Donald Trump de când se află la Casa Albă.

În urma refuzului democraţilor din Congres de a debloca fonduri în vederea finanţării acestui proiect, pe care-l consideră ineficient, Trump a încercat să-i ocolească, folosindu-se mai ales de Pentagon.

El a încercat să exploateze recente manifestaţii şi a promis să împiedice ”gloata de stânga” să arunce Statele Unite în haos, relatează Reuters.

La trei zile după primul său miting de campanie de la începutul crizei covid-19, din cauza căreia au venit mai puţini susţinători decât se aştepta la Tulsa, Trump a profitat de trecerea sa prin Phoenix, în Arizona, pentru a susţine un discurs a cărui temă principală a fost ordinea publică.

El i-a denunţat atât pe manifestanţii care au încercat să doboare statuia fostului preşedinte Andrew Jackson, un susţinător al sclaviei, cât şi pe cei care revendică o ”zonă autonomă” la Settle şi apreciat că acestea sunt motive ca el să fie reales.

”Acesta nu este comportamentul unei mişcări politice paşnice. este comportamentul regimurilor totalitare, dictatorilor, celor cărora nu le place ţara noastră”, a spus el.

În urmă cu patru ani, Trump a obţinut o victorie cu un scor strâns în acest stat din Sud, cu 100.000 de voturi în plus faţă de Hillary Clinton.

Sondaje în vederea alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie, în care încearcă să obţină al doilea mandat, îl creditează în urma rivalului său democrat, fostul preşedinte Joe Biden.

Senatoarea republicană în exerciţiu Martha McSally este devansată, de asemenea, de către candidatul democrat Mark Kelly.

Donald Trump a inaugurat cea de-a 200-a milă a zidului de la frontiera cu Mexicul, unul dintre ”motoarele” victoriei sale din 2016.

”Administraţia mea a făcut mai mult ca orice altă administraţie din istoria noastră pentru securizarea frontierei de Sud”, a declarat el la masa rotundă de la Yuma, la care au participat reprezentanţi ai forţelor de ordine şi poliţiei frontierei.

Este a treia vizită de la începutul anului a lui Trump în Arizona.

Vizita are loc în urma ridicării măsurilor de izolare la domiciliu, la 15 mai, de către guvernatorul republican Doug Ducey şi în contextul în care statul a înregistrat marţi un salt record al epidemiei – peste 3.500 de covid-19 în 24 de ore.

Bilanţurile pacienţilor spitalizaţi, bolnavilor la reanimare şi conectaţi la ”ventilatoare” au atins, de asemenea, cel mai înnalt nivel.

Serviciile de sănătate se apropie de saturare. Potrivit Arizonei, 84% dintre paturile de la reanimare sunt ocupate în prezent.

”Încă o dată, în loc să se angajeze în munca grea necesară în vederea soluţionării crizei sănătăţii şi crizei economice cu care se confruntă America, Donald Trump rămâne concentrat asupra «zidului» său ruşinos, ineficient şi inutil la frontiera noastră de Sud”, denunţă într-un comunicat Joe Biden.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here